Secretarul de stat SUA Hillary Clinton a confirmat decizia Washingtonului de a înfiinţa o bază cu unităţi aeriene şi antirachetă în Polonia. Potrivit informaţiilor publicate de Wikileaks, la sfârşitul anului 2010, NATO dezvolta un plan de protecţie a Estoniei, Lituaniei şi Poloniei împotriva ameninţărilor externe, la solicitarea SUA, informează Ria Novosti.
Potrivit The Guardian, în acest plan sunt implicate SUA, Anglia, Germania şi Polonia, care vor detaşa trupe în regiune, pregătite să facă faţă unor agresiuni armate împotriva Ţărilor baltice sau a Poloniei. Potrivit ziarului, membri NATO au aprobat planul în timpul summitului de la Lisabona, din noiembrie 2010.
“Avem o agendă plină care se concentrează pe trei idei esenţiale: să construim o securitate reciprocă, să răspândim prosperitatea şi să promovăm democraţia”, A spus Clinton, adăugând: „ pe măsură ce legăm parteneriatele militare, continuăm să dezvoltăm legături economice între Polonia şi poporul american”, citează sursa citată.
Moscova se opune de multă vreme desfăşurării de forţe din apropierea graniţelor sale, acţiune care ar resprezenta o ameninţare a securităţii şi ar putea strica echilibrul de forţe în Europa.
În septembrie 2010, SUA a renunţat la planul construirii unui sistem de apărare împotriva rachetelor în Polonia şi Cehia. La aflarea veştii, Moscova s-a mai liniştit şi chiar a anunşat că renunţă şi ea la aducere rachetelor tactice Iskander-M în zona Kaliningrad, zona de graniţă cu Polonia şi Lituania (ţări membre NATO).
În cadrul summitului de la Lisabona, NATO şi Rusia au convenit asupra unei cooperari pentru crearea unui sistem de apărare contra rachetelor în Europa. Cu toate acestea, fiecare parte are viziunea sa: în timp ce NATO ar prefera să existe două sisteme independente care să lucreze şi să facă schimb de informaţii, Rusia doreşte un sistem unitar.