CIA a aflat în iunie 2022, printr-un serviciu european de spionaj, că o echipă de șase persoane din cadrul forțelor ucrainene pentru operații speciale intenționează să saboteze proiectul de livrare a gazelor naturale din Rusia către Germania, potrivit Washington Post.
Cu trei luni înainte de momentul în care conducta Nord Stream avea să fie bombardată de sabotori, administrația Biden a aflat de la un aliat apropiat că armata ucraineană a plănuit un atac secret asupra rețelei submarine, folosind o echipă mică de scafandri care raporta direct către comandantul forțelor armate ucrainene.
Detaliile despre plan, care nu fuseseră dezvăluite anterior, au fost adunate de un serviciu european de informații și au fost împărtășite cu CIA în iunie 2022. Este vorba despre unele dintre cele mai explicite dovezi de până acum care leagă guvernul ucrainean de atacul din Marea Baltică, atac pe care oficialii americani și cei occidentali l-au denunțat drept un act de sabotaj nebun și periculos asupra infrastructurii energetice a Europei.
Raportul agenției europene a fost distribuit pe platforma Discord de Jack Teixeira, aviatorul american care este acuzat că a divulgat în mediul online zeci de documente clasificate. Washington Post a obținut o copie a raportului de la unul dintre prietenii virtuali ai lui Teixeira.
Raportul se bazează pe informațiile primite de la un individ din Ucraina. Informațiile sursei nu au putut fi coroborate, însă CIA le-a împărtășit la rândul său cu Germania și cu alți aliați europeni în iunie 2022, spun mai mulți oficiali familiari cu subiectul.
Detaliile extrem de specifice, în care se vorbește inclusiv despre numărul de agenți și despre metodele de atac, arată că de aproape un an aliații occidentali au avut o bază pentru a suspecta Kievul de comiterea atacului.
Serviciul european de informații în cauză a precizat în mod clar că atacatorii respectivi nu sunt agenți care acționează independent. Ei raportau direct către gen. Valery Zaluzhny, ofițerul militar ucrainean cu cel mai înalt grad, care a fost pus la cârma operațiunii astfel încât președintele țării, Volodimir Zelenski, să nu știe despre ea, se specifică în raportul intelligence-ului european.
Washington Post a explicat că are logică să fi fost lăsat pe dinafară Zelenski, deoarece, astfel, ar fi avut la dispoziție negarea plauzibilă, având în vedere că a fost vorba despre un atac asupra infrastructurii civile care ar fi putut să stârnească furie publică și să pună în pericol sprijinul occidental pentru Ucraina.