SUA exclud Turcia din programul F-35, pentru că afacerile Ankarei cu Moscova pun în pericol secretele aeronavei. Ce pierde fiecare tabără și care este poziția NATO

SUA exclud Turcia din programul F-35, pentru că afacerile Ankarei cu Moscova pun în pericol secretele aeronavei. Ce pierde fiecare tabără și care este poziția NATO
foto: Pixabay

Statele Unite au anunțat, miercuri, că exclud Turcia din programul avioanelor de vânătoare F-35, o mișcare cu care amenință de mult și care era de așteptat, în condițiile în care Ankara a început deja să primească, săptămâna trecută, sistemele avansate rusești de apărare antirachetă, relatează Reuters.

TRAGEDIE ÎN SHOWBIZ: FLORIN PASTRAMĂ A ANULAT NUNTA! A FĂCUT INFARCT! DIN NEFERICIRE, BRIGITTE… (GALERIE FOTO)

Așadar, primele componente din sistemele S-400 au ajuns la comadamentul militar de la Murted, la nord-vest de Ankara, vineri, consfințind astlfel înțelegerea dintre aliatul NATO și Rusia, în ciuda eforturilor depuse de Washington pentru a bloca această tranzacție.

DEZVĂLUIRI ȘOC DESPRE ANDREEA MARIN. ESTE VORBA DESPRE SINUCIDERE (GALERIE FOTO)

„SUA și alți parteneri din procesul privind F-35 sunt de acord cu decizia de a suspenda Turcia din program, precum și să demareze procedurile de a exclude în mod formal Turcia din program”, a spus Ellen Lord, un subsecretar din Pentagon însărcinat cu achizițiile, care a recunoscut că mutarea lanțului de producție va costa America între 500 și 600 de milioane de dolari.

LACRIMI AMARE ÎN SHOWBIZ! DIN PĂCATE, MIHAI CONSTANTINESCU… MEDICUL MONICA POP TOCMAI A CONFIRMAT ANUNȚUL TRIST (GALERIE FOTO)

Ellen Lord a reamintit că Turcia fabrică peste 900 de piese din avionul F-35, și a adăugat că lanțul de producție va fi mutat, în principal, în fabricile americane.

„Cu siguranță și cu regret, Turcia va pierde locuri de muncă și oportunități economice viitoare în urma acestei decizii. (…) Nu va mai primi cele peste nouă miliarde din previziunile făcute privind programul F-35”, a adăugat Ellen Lord.

Avionul invizibil F-35 este considerat drept cea mai modernă aeronavă de vânătoare din arsenalul SUA, fiind folosit de către NATO și alți aliați ai americanilor. Washingtonul a reclamat că prezența acestui mijloc de luptă pe teritoriul turc concomitent cu sistemele rusești S-400 ar putea compromite F-35, pentru că i-ar scoate la iveală secretele tehnologice.

„F-35 nu poate coexista alături de o platformă rusească de colectare a informațiilor, care va fi folosită pentru a-i învăța capabilitățile avansate”, a spus Casa Albă, anterior declarației făcute de Ellen Lord.

Turcia le cere Statelor Unite să întoarcă decizia

De partea cealaltă, Ministerul turc de Externe susține că mișcarea americanilor este nedreaptă și a precizat că ar putea afecta relațiile dintre SUA și Turcia.

„Invităm Statele Unite să corecteze această greșeală, care ar deschide răni ireparabile în relațiile strategice”, a fost replica Ministerul de Externe din Turcia.

NATO, noi motive pentru care sistemele S-400 sunt incompatibile cu standardele Alianței

În acest context agitat, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat că este îngrijorat de excluderea Turciei din programul F-35. Totuși, spune acesta, deși S-400 nu pot fi integrate în platformele de apărare colectivă ale NATO, Turcia dispune de aviație și radare care vor rămâne parte din sistem.

„S-400, sistemul rusesc de apărare aeriană, este imposibil de integrat în sistemul de apărare antirachetă al NATO, care este despre punerea în comun a, știți voi, pozelor de pe radar, despre poliția aeriană colectivă, care este despre capabilități împărtășite. Și Turcia nici măcar n-a cerut acest lucru”, a spus Jens Stoltenberg, la reuniunea anuală a Institutului Aspen.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`