SUA elimină Uganda și alte trei țări africane din acordul comercial Agoa

SUA elimină Uganda și alte trei țări africane din acordul comercial Agoa
Sursa foto: Captură video / Youtube

Guvernul SUA a scos, de asemenea, Burkina Faso, Mali și Guineea din acordul comercial anul trecut, după ce toate au suferit lovituri de stat.Acum, președintele american Joe Biden a dezvăluit planurile de a expulza Uganda, Gabon, Niger și Republica Centrafricană dintr-un program comercial special SUA-Africa.

SUA au început Actul African de Creștere și Oportunități (Agoa) în 2000

Țările fie au fost implicate în „încălcări grave” ale drepturilor omului, fie nu au făcut progrese către o guvernare democratică, a spus președintele.

Agoa oferă țărilor eligibile din Africa subsahariană acces fără taxe vamale în SUA pentru mai mult de 1.800 de produse.
Președintele Biden a spus că Nigerul și Gabonul – ambele aflate în prezent sub guvernare militară în urma loviturilor de stat din acest an – nu sunt eligibile pentru Agoa pentru că „nu au stabilit sau nu fac progrese continue către instituirea protecției pluralismului politic și a statului de drept. „.

El a mai spus că eliminarea RCA și a Ugandei din program are legătură cu „încălcările grave ale drepturilor omului recunoscute la nivel internațional” de către guvernele lor.

În mai, guvernul SUA a declarat că are în vedere eliminarea Ugandei din Agoa și introducerea de sancțiuni împotriva țării după ce a adoptat o lege controversată împotriva homosexualității.

Legea, care impune pedeapsa cu moartea persoanelor găsite vinovate de implicare în anumite acte între persoane de același sex, s-a confruntat cu critici globale.

„În ciuda angajamentului intens dintre Statele Unite și Republica Centrafricană, Gabon, Niger și Uganda, aceste țări nu au reușit să abordeze preocupările Statelor Unite cu privire la nerespectarea criteriilor de eligibilitate Agoa”, a declarat președintele Biden, luni, într-un scrisoare adresată preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA.

Cele patru țări nu au reacționat încă la anunț.
Expulzarea lor din Agoa intră în vigoare de la începutul anului viitor și este probabil să aibă un impact asupra economiilor lor, deoarece Agoa a fost creditată cu promovarea exporturilor, a creșterii economice și a creării de locuri de muncă în rândul țărilor participante.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`