Scandalul Skripal: SUA expulzează 60 de diplomați ruși şi închide consulatul din Seattle. Ce măsuri au anunţat Germania și Franța
Scandalul legat de otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Marea Britanie ia amploare.
După ce Marea Britanie a expulzat 23 de diplomaţi ruşi, şi Statele Unite au luat o măsură similară. Președintele american Donald Trump a dispus luni expulzarea a 60 de diplomați ruși în legătură cu acest caz.
De asemenea, Germania și Franța au anunțat şi ele că fiecare expulzează câte patru diplomați ruși, mai multe alte țări din Europa, inclusiv România, urmând să le ia exemplul, informează BBC, citat de ziare.com. The Guardian informează că va fi închis consulatul Rusiei din orașul american Seattle, ca parte dintr-un pachet de măsuri punitive adoptatde Casă Albă în cazul Skripal.
Un oficial american de rang înalt a spus că închiderea consultului și expulzarile vor fi făcute „în solidaritate cu aliații noștri cei mai apropiați” ca reacție la „o încercare imprudentă a guvernului (rus, n.r.) de a ucide un cetățean britanic și pe fiica sa cu un agent toxic de producție militară”.
Un alt oficial a susținut că măsurile sunt menite a fi, de asemenea, un răspuns la acțiunile constante destabilizatoare și agresive ale Moscovei împotriva SUA și aliaților săi.
Despre această decizie a Casei Albe se vorbea pe surse încă de luni dimineaţă, așa că Moscova a anunțat deja că va lua măsuri similare împotriva Washingtonului dacă SUA vor trece la expulzarea de diplomați ruși în cazul Skripal.
48 dintre funcționarii expulzați din SUA lucrează la ambasada rusă din Washington și 12 la misiunea rusă de la ONU. Americanii îi acuză că sunt spioni, angajați în „colectarea agresivă (de informații, n.r.) aici în SUA”.
Rușii expulzați vor trebui să părăsească SUA în 7 zile.
Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informații al armatei ruse), și fiica sa Iulia, au fost găsiți la 4 martie în stare de inconștiență pe o bancă din apropierea unui centru comercial din Salisbury, în sud-vestul Angliei.
Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a susţinut că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat în ultimii zece ani agentul neurotoxic „Novichok”, folosit pentru otrăvirea fostului spion rus.