SUA denunță persecuțiile religioase ale Statului Islamic și antisemitismul din Europa
SUA denunță persecuțiile religioase ale gruprii Stat Islamic în Siria și Irak, dar se arată îngrijorate și față de recrudescența antisemitismului în Franța și în Germania, în raportul lor anual despre libertatea religioasă.
Departamentul de Stat acuză în acest document ISIS de ”persecuții brutale” împotriva minorităților religioase, precum cele creștine din cele două state în care a ocupat vaste teritorii, informează Agerpres.
”Aceste acte devin și mai respingătoare când cei care le comit arată spre Dumnezeu spunând că, cumva, el permite aceste fapte. Fiecare victimă, fiecare coșmar, fiecare rană este un alt motiv pentru a aborda de urgență cauzele extremismului violent”, a declarat John Kerry, liderul diplomației americane, cu prilejul publicării raportului.
În document se mai face referire și la Boko Haram, mișcare ce a comis numeroase acte de violență în Nigeria, Camerun, Ciad și Niger și care s-au soldat în 2014 cu mai mulți morți decât în cei cinci ani precedenți. La rândul său, și guvernul nigerian a fost acuzat că nu face mai mult pentru a opri aceste violențe.
China și Iran sunt și ele condamnate pentru politicile lor ”monstruoase” de discriminare religioasă. Totuși, americanii nu-i critică doar pe inamicii tradiționali, ci și pe aliații Arabia Saudită, Franța și Germania.
”În vara lui 2014, Franța și Germania s-au confruntat cu un val de sentimente anti-israeliene care au atins limita antisemitismului”, se arată în raport.
Diplomația americană face aluzie la manifestațiile de la Paris îndreptate împotriva statului evreu și a evreilor cu prilejul ofensivei militare israeliene în Fâșia Gaza în vara lui 2014.
Raportul nu face referire la atentatele de la Paris din ianuarie 2015, îndreptate și asupra unui magazin evreiesc, deoarece nu acoperă decât anul trecut.
”Nicio națiune nu poate da ce are mai bun dacă populația nu are dreptul de practica credințele sale religioase. Sperăm să determinăm guvernele să respecte demnitatea religioasă a cetățenilor lor”, a mai spus Kerry.