SUA: Criza dozelor de vaccin împotriva COVID-19 insuficiente ar putea fi dublată de o criză a seringilor și a acelor

SUA: Criza dozelor de vaccin împotriva COVID-19 insuficiente ar putea fi dublată de o criză a seringilor și a acelor
Foto: hepta.ro/Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Cel mai mare producător de seringi din lume nu are capacitatea de a crește substanțial aprovizionarea cu seringi de specialitate în SUA, necesare pentru a realiza mai multe doze de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 în săptămânile următoare, au declarat oficiali pentru Reuters.

Vaccinul produs de Pfizer și partenerul său german BioNTech, unul dintre cele două autorizate pentru utilizarea în caz de urgență din SUA, este livrat în flacoane indicate inițial pentru a deține cinci doze. Se pot extrage șase doze cu seringi speciale, numite seringi cu spațiu mort redus, care reduc cantitatea de vaccin rămasă în seringă după utilizare.

Dacă furnizorii de asistență medicală pot extrage în mod fiabil cea de-a șasea doză, ar permite consumul să fie extins cu 20% mai mult și ar putea reprezenta un impuls financiar pentru Pfizer.

Guvernul SUA a început să ofere furnizorilor de servicii medicale noi kituri de seringă pentru a extrage șase doze din fiecare flacon.

Trei dintre seringile cu spațiu mort în fiecare trusă cu șase ace ar permite extracția. O purtătoare de cuvânt a CDC a spus că noile truse vor conține o „majoritate” de seringi cu spațiu mort.

Producătorul de seringi Becton Dickinson a încheiat un contract cu guvernul SUA pentru a furniza 286 de milioane de seringi pentru utilizarea cu vaccinuri COVID-19, inclusiv aproximativ 40 de milioane de seringi cu spațiu mort, și este pe deplin pregătit să respecte acest acord, a declarat Troy Kirkpatrick, directorul principal al companiei a relațiilor publice.

Seringile cu spațiu mort sunt un produs de nișă și Becton Dickinson nu a discutat despre planurile sale cu guvernul SUA de a-și spori substanțial producția atunci când au început pregătirea pentru lansarea vaccinului anul trecut, a spus el.

„Suntem pregătiți să sprijinim guvernul SUA, dar încercăm să ne asigurăm că toată lumea înțelege că aceste dispozitive nu sunt ceva pe care avem o capacitate infinită de a le produce, iar lansarea de noi linii necesită timp”, a spus Kirkpatrick.

Compania cu sediul în Franklin Lakes, New Jersey, este cel mai mare producător de seringi și ace din lume, potrivit 360iResearch, iar Kirkpatrick a spus că a sporit capacitatea totală de producție cu aproximativ 1 miliard de seringi pentru 2021, cu cea mai mare parte a capacității alocate.

O nouă linie de producție pentru seringi va fi funcțională până în iulie, dar nu a fost concepută pentru a produce seringi suplimentare cu spațiu mort redus, a spus el.

Guvernul federal are contracte cu alți producători și nu a fost imediat clar dacă ar putea furniza mai multe seringi de specialitate.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), un organizator federal al vaccinării, le-a spus furnizorilor într-un e-mail revizuit de Reuters că a început să ofere furnizorilor de servicii medicale pachete, inclusiv ambele tipuri de ace.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`