Cele mai multe cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dar și cele mai multe decese înregistrate la nivel mondial, se află în Statele Unite ale Americii. Aici, peste 1,5 milioane de oameni au fost infectați cu OCVID-19, iarpeste 16.000 dintre aceștia sunt în stare critică. Bilanțul deceselor cauzate de SARS-CoV-2, în SUA, a depășit 90.000.
În acest context, restrângerea economiei americane din cauza pandemiei decoronavirusa provocat unșoc de proporții istorice.
Kevin Hassett, consilierul președintelui Donald Trump, a afirmat că „este cel mai mare șoc negativ pe care economia noastră l-a cunoscut vreodată. Vom analiza o rată a șomajului care se apropie de ratele pe care le-am văzut în Marea Depresiune din anii 1930”.
„Cred că următoarele două luni vor arăta groaznic”, a spus Hassett, referindu-se la datele economice dinSUA.
20,5 milioane de locuri de muncă din SUA s-au pierdut în aprilie – cea mai mare pierdere de la Marea Depresiune din urmă cu 90 de ani – şi rata şomajului a depăşit recordul de 10,8% înregistrat după cel de-al Doilea Război Mondial.
Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, spune că economia Statelor Unite îşi va reveni, dar ar putea avea nevoie de un vaccin eficient contra coronavirusului, înainte de redresarea completă, notează CNBC.
„Pe termen lung şi chiar pe termen mediu, nu aţi dori să pariaţi împotriva economiei americane. Economia americană se va reface”, a puncat acesta.
„Presupunând că nu va exista un al doilea val de coronavirus, cred că veţi vedea că economia se va reface constant în a doua jumătate a anului”, a mai spus Jerome Powell, adăugând că ”pentru ca economia să se recupereze pe deplin, s-ar putea să fie nevoie să aşteptăm apariția unui vaccin”.
O serie de măsuri au fost adoptate pe fondul crizei şomajului, deoarece 36,5 milioane de americani au solicitat cereri de şomaj, în timp ce rata şomajului a urcat la 14,7%.
În acest context, fostul preşedinte Barack Obama i-a criticat din nou liderii americani care coordonează criza generată de coronavirus, afirmând că mulţi oficiali, ”nici măcar nu se prefac că sunt la conducere”. Deși nu a menţionat niciun nume, Obama pare să se pregătească de campanie pentru fostul său vicepreşedinte, Joe Biden, care candidează împotriva preşedintelui Donald Trump la alegerile din noiembrie.
Deși preşedintele Donald Trump dorește să repornească economia SUA cât mai rapid, epidemiologul Anthony Fauci a avertizat asupra potenţialelor consecinţe „foarte grave”, în cadrul unei relaxări pripite.
„Mergem în direcţia corectă, dar aceasta nu înseamnă absolut deloc că avem un control total asupra acestei epidemii”, a avertizat Fauci, care anunţă al doilea val de coronavirus, pe care îl consideră „inevitabil”. Acesta se așteaptă la o „toamnă rea şi o iarnă rea”, precizând că „nu există nicio şansă să fim cruţaţi”.
„Virusul va decide pentru noi. Este imprevizibil. Totul depinde de modul în care vom reacţiona în toamnă, de eficienţa cu care noi, ca societate, vom reacţiona la inevitabila epidemie care se va (re)produce”, a declarat acesta.
Și directorul CDC, Robert Redfield, a întărit această idee:
„Există posibilitatea ca asaltul virusului asupra națiunii noastre în iarna viitoare să fie chiar mai dificil decât cel pe care tocmai l-am trecut. Vom avea epidemie de gripă șicoronavirusîn același timp”, a declarat acesta.