SUA | Consiliul din Minneapolis cere desființarea secției de poliție după decesul lui George Floyd și protestele antirasism

Publicat: 08 06. 2020, 13:03
sursa foto: hepta.ro // Sputnik / Stringer

Majoritatea membrilor Consiliului Municipal din Minneapolis, SUA, s-au angajat să desființeze secția de poliție a orașului după moartea lui George Floyd, care a dus la unele dintre cele mai mari proteste din Statele Unite ale Americii. Mulțimile uriașe de oameni s-au adunat în weekend în SUA pentru a protesta, majoritatea în mod pașnic. Însă, lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură duminică seara, când un bărbat a intrat cu o mașină într-un miting din Seattle și a împușcat și rănit un demonstrant care l-a înfruntat, potrivit Reuters.

Consiliul din Minneapolis dorește desființarea secției de poliție, după decesul lui George Floyd

Protestele au luat naștere după decesul lui George Floyd de pe 25 mai, care a murit după ce un polițist din Minneapolis l-a imobilizat presându-și genunchiul de gâtul acestuia timp de aproximativ nouă minute. Un trecător a filmat întreaga scenă, iar pe fundal se poate auzi cum George Floyd îi spune polițistului că nu poate să respire.

Nouă membri ai Consiliului Municipal Minneapolis, format din 13 persoane, s-au angajat duminică să înlăture secția de poliție în favoarea unui model de siguranță condus de comunitate, un pas care ar fi părut de neconceput în urmă cu doar două săptămâni.

„O majoritate cu drept de veto a Consiliului Municipal MPLS a fost de acord public că Departamentul de Poliție din Minneapolis nu este reformabil și că vom pune capăt actualului sistem de poliție”, a declarat Alondra Cano, membru al consiliului din Minneapolis, prin intermediul unei postări pe Twitter.

Membrii Consiliului au declarat că aceste reforme vor fi un proces lung și complex și nu au oferit prea multe detalii cu privire la ce va urma.

Lisa Bender, președintele Consiliului Municipal din Minneapolis, a declarat pentru CNN că „ideea de a nu avea nici un departament de poliție nu este cu siguranță pe termen scurt”.

La New York, primarul Bill de Blasio a anunțat o serie de reforme pe care le-a declarat ca fiind concepute pentru a construi încrederea între locuitorii orașului și departamentul de poliție.

Bill de Blasio a declarat că va transfera o sumă de bani din bugetul poliției și o va realoca tinerilor și serviciilor sociale din comunitățile de culoare.

Protestele antirasism în Statele Unite

Proteste de amploare au avut loc, sâmbătă, în Washington D.C., New York, Philadelphia, Chicago, Minneapolis, Atlanta, San Francisco, Los Angeles şi Seattle.

În Washington D.C. a fost cea mai amplă manifestație de până acum, zeci de mii de oameni ieșind în stradă. În aceste condiții, accesul către Casa Albă a fost blocat.

Protestatarilor din cadrul mişcării „Black Lives Matter” li s-a alăturat și primarul din Washington D.C., Muriel Bowser, informează CNN. Cu o zi înainte, aceasta îi ceruse președintelui Donald Trump să retragă forțele de ordine și pe cele ale Gărzii Naționale de pe străzile orașului, precizând că prezența acestora este „nefolositoare” și atrâgând atenșia asupra faptului că unitățile suplimentare mobilizate în contextul manifestațiilor nu fac decât să ”inflameze spiritele ”. Și tot vineri, edilul din Washington D.C. ceruse ca mesajul „Black Lives Matter” să fie scris cu vopsea galbenă pe două blocuri de pe 16th Street, o arteră care duce către Casa Albă.