SUA confirmă cererea Kosovo pentru rachete antitanc, Serbia se declară „dezamăgită”

SUA confirmă cererea Kosovo pentru rachete antitanc, Serbia se declară „dezamăgită”
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Volodymyr Tarasov

Departamentul de Stat al SUA a declarat că a fost de acord cu cererea Kosovo de a cumpăra 246 de rachete Javelin – o armă cheie furnizată de NATO Ucrainei pentru a distruge vehiculele blindate ale rușilor. Cu tot cu echipamentele aferente, vânzarea valorează 75 de milioane de dolari, a spus Departamentul de Stat.

Kosovo cumpără armele în condițiile în care tensiunile s-au liniștit în regiune

Vânzarea are loc la câteva zile după ce Kosovo a urmat exemplul Serbiei de a închiria vehicule cu plăcuțe de înmatriculare sârbe care nu acoperă simbolurile naționale, punând capăt unei dispute îndelungate.

Tensiunile au izbucnit anul trecut după ce Kosovo a instalat primari în zonele de nord de etnie sârbă, în urma alegerilor care au fost boicotate pe scară largă. Au izbucnit proteste violente, care au făcut ca NATO să trimită mai mult personal.

Kosovo, în care se află 120.000 de sârbi printre cei 1,8 milioane de locuitori ai săi, și-a declarat independența față de Serbia în 2008, într-o mișcare pe care Belgradul nu a recunoscut-o niciodată.

Foto: Abaca Press / AA/ABACA.

După ce s-a întâlnit joi cu ambasadorul SUA în Serbia, președintele Vucic spune că a fost „dezamăgit” să audă că cererea Kosovo pentru rachete antitanc a fost transmisă Congresului – dar va „lucra în continuare pentru a menține relațiile sârbo-americane”.

Ambasadorul SUA în Serbia, Christopher Hill, i-a spus președintelui sârb Aleksandar Vucic că SUA au trimis cererea Kosovo pentru achiziționarea de rachete antitanc Javalin către Congres.

„După cum a declarat ambasadorul Hill, Departamentul de Stat va trimite cererea Pristinei Congresului SUA, care începe procedura oficială”, se arată într-un comunicat de presă transmis de biroul lui Vucic după întâlnirea de joi.

O mare dezamăgire pentru Serbia

Vucic „a spus că această informație este o mare dezamăgire pentru Serbia, dar că țara noastră, împreună cu SUA, va lucra pentru păstrarea relațiilor sârbo-americane”, se arată în comunicat.

„Este de cea mai mare importanță pentru noi ca pacea în regiune să nu fie perturbată și ca Serbia să continue să acționeze responsabil și să contribuie la stabilitatea în Balcani”, a spus Vucic, potrivit comunicatului de presă.

Foto: Hepta – Abaca Press / AA/ABACA

Ministrul Apărării din Kosovo, Ejup Maqedonci, a confirmat că guvernul are un acord de cooperare cu SUA pentru achiziții directe prin programul de vânzări militare străine.

„În acest program sunt prevăzute achiziții militare, inclusiv sistemul de rachete antitanc „Javelin”, dar și alte sisteme de armament. Pe sistemul „Javelin”, cererea a fost trimisă și a fost primită de SUA. Acum este confirmat că cererea va fi transmisă Congresului de către Departamentul de Stat pentru aprobarea finală”, a declarat Maqedonci pentru BIRN.

Kosovo și-a mărit bugetul de apărare

Pe 13 decembrie 2023, Kosovo a decis să adauge încă 40 de milioane de euro la bugetul său de apărare, ridicându-l la peste 200 de milioane de euro. Nu s-a precizat unde va fi alocat bugetul suplimentar.

În iulie anul trecut, prim-ministrul Albin Kurti a publicat fotografii care se înfățișau în fața unei drone turcești Bayraktar pe care a spus-o că Kosovo a achiziționat-o din Turcia. Kurti nu a precizat câte astfel de drone a cumpărat Kosovo, dar a spus că în doi ani de mandat de prim-ministru, Kosovo „și-a mărit numărul de soldați cu 80% și a crescut bugetul militar cu 100%”.

Înființată în 2009, după ce Kosovo și-a declarat independența, mandatul inițial al Forțelor de Securitate din Kosovo a fost de a conduce operațiuni de răspuns la criză în Kosovo și în străinătate, operațiuni de protecție civilă în Kosovo și asistență în combaterea dezastrelor naturale.

Legea adoptată de parlamentul Kosovo în 2018 prevede o forță activă de până la 5.000, o creștere semnificativă față de cele 3.000 de trupe permise în cadrul mandatului său anterior, plus o componentă de rezervă de cel mult 3.000 de membri.

NATO își menține propria forță de menținere a păcii în Kosovo, KFOR, care a început să funcționeze în iunie 1999, după ce 78 de zile de lovituri aeriene l-au forțat pe președintele iugoslav Slobodan Milosevic să retragă poliția și trupele sârbe din Kosovo.

În mai 2022, s-a anunțat că Albania este una dintre numeroasele țări care au comandat rachete antitanc Javelin. Într-un comunicat de presă, compania americană Lockheed Martin a declarat că achizițiile din Albania, Norvegia, Letonia și Thailanda fac parte dintr-o comandă în valoare de 309 milioane de dolari.

Pe site-ul lui Lockheed Martin, Javelin este descris ca „un singur sistem de arme antitanc cu rază medie de acțiune, portabil pentru om, conceput pentru a învinge toate armurile de amenințare cunoscute și proiectate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:40 - Ce i-a ucis pe cei trei membri ai unei familii din Bistrița, găsiți fără suflare în locuință
09:03 - Protest extrem: Un jurnalist și-a dat foc în fața Casei Albe
08:40 - Diana Șoșoacă organizează un miting în București după ce i-a fost respinsă candidatura la președinție
08:19 - Constanța: Două persoane, găsite inconștiente pe trotuar după ce au căzut de la etaj
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu