Ambasada SUA la Beijing a avertizat în urmă cu doi ani despre pericolul reprezentat de laboratorul din Wuhan, unde se făceau teste pe coronavirusurile la lilieci

Ambasada SUA la Beijing a avertizat în urmă cu doi ani despre pericolul reprezentat de laboratorul din Wuhan, unde se făceau teste pe coronavirusurile la lilieci
sursa foto: hepta photo agency / Cheng Min

Cu doi ani înainte ca noua pandemie de coronavirus să izbucnească, oficialii Ambasadei SUA la Beijing au vizitat de câteva ori o unitate de cercetare din orașul Wuhan și au trimis două avertismente la Washington cu privire la siguranța inadecvată în laboratoarle care desfășurau studii riscante asupra coronavirusurilor la lilieci, scrie prestigioasa publicație Washington Post.

În ianuarie 2018, Ambasada SUA la Beijing a inițiat o acțiune neobișnuită de a trimite în mod repetat diplomații științifici din SUA la Institutul de Virologie Wuhan (WIV), care a devenit în 2015 primul laborator al Chinei ce a atins cel mai înalt nivel de siguranță internațională în domeniul bio-cercetării (cunoscut sub numele de BSL -4). WIV a emis un comunicat de presă în limba engleză despre ultima dintre aceste vizite, care a avut loc la 27 martie 2018. Delegația americană a fost condusă de Jamison Fouss, consulul general din Wuhan, și Rick Switzer, consilierul ambasadei de mediu, știință, tehnologie și sănătate. Săptămâna trecută, WIV a șters această declarație de pe site-ul său web, deși rămâne arhivată pe internet.

Ceea ce au aflat oficialii americani în timpul vizitelor, i-a preocupat atât de mult, încât au expediat două mesaje diplomatice clasificate drept Sensibile, înapoi la Washington. Prin intermediul acestora diplomații americani au avertizat cu privire la punctele slabe de siguranță și management la laboratorul WIV și au propus mai multă atenție și ajutor.

Primul mesaj avertizează, de asemenea, că activitatea laboratorului care vizează studiul coronavirusurilor de lilieci și potențialele lor transmisii umane ar reprezenta riscul unei noi pandemii asemănătoare SARS.

„În timpul interacțiunilor cu oamenii de știință de la laboratorul WIV, au remarcat faptul că noul laborator are o deficiență serioasă de tehnicieni și investigatori instruiți corespunzător, necesari pentru a opera în siguranță acest laborator cu conținut ridicat”, afirmă, pe 19 ianuarie 2018, mesajul, care a fost redactat de doi oficiali ambasadei SUA.

Cercetătorii chinezi de la WIV au primit asistență din partea Laboratorului Național Galveston de la Filiala Medicală a Universității din Texas și a altor organizații din SUA, dar chinezii au solicitat ajutor suplimentar. Mesajele au susținut că Statele Unite ar trebui să ofere laboratorului din Wuhan un sprijin suplimentar, mai ales pentru că cercetarea sa asupra coronavirusurilor de lilieci a fost importantă, dar și periculoasă.

Ce spun oamenii de știință despre posibilitatea ca noul coronavirus să provină dintr-un laborator

„Cel mai important”, afirmă mesajul diplomaților, „cercetătorii au arătat, de asemenea, că diverse coronavirusuri similare SARS pot interacționa cu ACE2, receptorul uman identificat pentru SARS-coronavirus. Această constatare sugerează cu tărie că coronavirusurile similare cu SARS de la lilieci pot fi transmise oamenilor pentru a provoca boli asemănătoare SARS. Din perspectiva sănătății publice, acest lucru face ca supravegherea continuă a coronavirusurilor asemănătoare cu SARS în lilieci și studiul interfeței animal-om să fie critică pentru predicția și prevenirea viitoarelor focare de coronavirus. „

După cum au subliniat mulți , nu există dovezi că virusul care afectează lumea a fost conceput în laborator; oamenii de știință sunt în mare măsură de acord că provine din animale. Dar nu este același lucru cu a spune că nu a venit din laborator, unde ani buni au fost testați coronavirusurile la animale, a spus Xiao Qiang, un om de știință de cercetare la Școala de Informații de la Universitatea din California.

Apar noi dovezi privind încercarea Chinei de a ascunde adevărul

Un document recent intrat în posesia Associated Press demonstrează că regimulXi Jinpingștia că noul virus se poate transmite de la om la om și, de la un punct încolo, chiar a luat măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în provincia Hubei. În schimb, la nivel de discurs, statul chinez dădea asigurări că nu există motive de îngrijorare.

Mai rău, atitudinea Chinei a fost lăudată de Organizația Mondială a Sănătății. Șase zile prețioase a pierdut astfel lumea în lupta cu SARS-CoV-2.

Vreme de șase zile, la mijlocul lunii ianuarie,Chinaa știut că noul coronavirus s-ar putea transforma într-o pandemie, dar public a susținut că nu există motive de îngrijorare, arată un raport publicat miercuri de Associated Press și citat deBusiness Insider.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)