SUA cere o nouă investigație privind originile COVID-19. Washingtonul face apel la „transparență”

Publicat: 25 05. 2021, 16:20
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Michael Reynolds - Pool Via Cnp

SUA a lansat un apel, marți, pentru ca experților internaționali să li se permită să evalueze sursa coronavirusului SARS-CoV-2 și faza timpurie a epidemiei, într-o a doua fază a investigației cu privire la originile COVID-19.

SUA cere o nouă investigație privind originile coronavirusului SARS-CoV-2

Agențiile americane de informații examinează o serie de documente care ar arăta că oamenii de știință de la un laborator chinez de virologie erau grav bolnavi în 2019, cu o lună înainte de raportarea primelor cazuri de COVID-19, au precizat surse guvernamentale din SUA pentru Reuters. Aceleași surse avertizau, luni, că încă nu există dovezi care să ateste că virusul ar fi provenit din laborator.

„Faza 2 a studiului privind originile COVID trebuie lansată cu termeni de referință care să fie transparenți, fundamentați pe știință și să le ofere experților internaționali independența de a evalua pe deplin sursa virusului și primele zile ale epidemiei”, a subliniat Xavier Becerra, secretarul american pentru sănătate, într-un mesaj video transmis la reuniunea ministerială anuală a Organizației Mondiale a Sănătății.

Secretarul american pentru sănătatenu a menționat în mod explicit China, țara unde au fost depistate primele cazuri de COVID-19 din lume, în decembrie 2019

Discuția despre originile virusului stârnește dezbateri aprinse. Într-un raport publicat în martie alături de cercetătorii chinezi, echipa OMS care a stat patru săptămâni la Wuhan, în ianuarie și februarie, preciza că probabil virusul a ajuns de la lilieci, la oameni, prin intermediul unui alt animal, afirmând totodată că o eventuală apariție la om printr-un incident de laborator este o ipoteză „prea puțin probabilă”.

„Echipele tehnice vor pregăti o propunere pentru următoarele studii care vor trebui realizate, și o vor prezenta directorului general pentru examinare, a spus Tarik Jasarevic, un purtător de cuvânt al OMS. El a amintit de observațiile făcute de Tedros și susține că vor fi necesare analize suplimentare pe diverse zone, inclusiv în ceea ce privește depistarea primelor cazuri și focare, rolurile potențiale ale piețelor de animale, transmiterea prin lanțul alimentar și ipoteza incidentului de laborator.