SUA au pus sub acuzare HUAWEI pentru furt de tehnologie și conspirații cu Iran! China reclamă o „represiune nefondată” împotriva companiilor chineze
Statele Unite ale Americii au pus sub acuzare oficial, luni, compania chineză Huawei pentru furt de tehnologie, precum și pentru încălcarea sancțiunilor aplicate, ducând la un cu totul alt nivelscandalul cu cel mai mare producător de echipamente de telefonie mobilă din lume, care la rândul său neagă orice fel de infracțiune, relatează Reuters.
Decizia vine cu doar câteva zile înainte de noi discuții la Beijing, care vizează războiul comercial în care au intrat SUA și China. Acestea fiind spuse, Departamentul de Justiție i-a pus sub acuzare pe Huawei și pe directorul financiar al companiei, despre care susțin că ar fi conspirat cu Iranul, într-o serie de afaceri prin subsidiari. Partea americană consideră că gigantul chinez ar fi încercat să mușamalizeze operațiunile.
Într-o speță separată, Departamentul de Justiție american susține că Huawei ar fi furat tehnologie robotică de la T-Mobile. De partea cealaltă, compania chineză se apără, afirmând că s-a înțeles deja în această privință cu gigantul american, în anul 2017.
Fata fondatorului Huawei fusese arestată în Vancouver, Canada, pe 1 Decembrie, într-o mișcare ce a venit imediat după ce doi canadieni au fost arestați pe teritoriul chinez. Aceasta neagă, totuși, orice fel de acuzație, dar va trebui să apară în fața judecătorilor, marți. SUA a demarat procedurile pentru extrădarea sa, potrivit autorităților canadiene.
În acest context tensionat, Huawei a afirmat că este „dezamăgit” să audă despre punerea sub acuzare. Compania susține că a încercat să discute cu tabăra americană pe această temă, „dar că aceștia au refuzat cererea fără niciun fel de explicație”.
„Compania neagă că ea sau vreo subsidiară de a ei ar fi comis vreuna dintre acuzațiile imputate (…), nu este la curent cu nicio infracțiune comisă de domnișoara Meng și consideră că, în cele din urmă, tribunalele din SUA vor ajunge la aceeași concluzie”, a spus ministrul chinez al Afacerilor Externe, care și-a exprimat „profunda îngrijorare”, cerând SUA să renunțe la mandatul de arestare și să oprească „represiunea nefondată” împotriva companiilor chineze.