SUA aprobă un nou test de salivă pentru COVID-19: ‘Rezolvă dificultăţile legate de timp, costuri şi consumabile’
Virusul SARS-CoV-2, care a pus întreaga planetă pe jar, determina oinfecție respiratorie denumită COVID-19 (Coronavirus infectious disease – 2019), cu perioada de incubație medie de circa 5 zile (limite 2-14 zile). Până acum, testarea pentru noul coronavirus se realizea prin două tipuri de teste: Real Time PCR și cele serologice. Americanii au aprobat însă o nouă metodă de testare – prin salivă.
Un nou test de salivă pentru depistarea COVID-19 a fost aprobat în SUA
Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au descoperit că SARS-CoV-2 se poate identifica și printr-un test de salivă. Potrivit reprezentanților universității, testul I-COVID a primit în regim de urgenţă autorizaţia de folosire din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, potrivit NBC.
„Testarea directă a salivei poate rezolva dificultăţile legate de timp, costuri şi consumabile. Testul nostru are, de asemenea, caracteristici unice ce permit testarea rapidă şi frecventă pe scară largă”, a declarat Martin Burke, profesor de chimie care a ajutat la proiectarea testului, potrivit sursei citate.
Cum se realizează testul I-COVID
I-COVID necesită o cantitate mică de salivă ce se recoltează într-o eprubetă sterilă, iar rezultatele pot fi obţinute în câteva ore.
Universitatea a efectuat peste 50.000 de astfel de analize, în luna iulie, şi preconizează că va testa până la 20.000 de persoane pe zi după începerea semestrului de toamnă, la 24 august.
În SUA mai există un test COVID ce se realizează doar cu saliva pacientului. SalivaDirect, așa cum a fost denumit testul, este dezvoltat de cercetătorii de la Yale School of Public Health și nu necesită echipamente sau tehnologii speciale, iar modul de aplicare va fi pus imediat la dispoziţia laboratoarelor de pe teritoriul SUA.
Cercetătorii susţin că testul SalivaDirect poate fi aplicat rapid la nivelul întregului teritoriu american în doar câteva săptămâni.
Coronavirus: Ce tip de test aleg?
Chiar și după apariția acestor teste revoluționare, diagnosticarea se face în continuare, în principal, cu testele PCR de identificare directă avirusului în tractul respirator.
Testele pot detecta în probe de sânge anticorpii de tip IgG, produși de organismul uman drept răspuns la infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2.
Testele serologice nu pot confirma diagnosticul, pot doar susține rezultatele obținute prin testarea PCR, potrivit medicilor unei clinici private.
Anticorpii IgG apar în organism la 10 – 20 de zile de la infectare și există operioadă de timp în care pot coexista cu virusul – în consecință prezența anticorpilor de tip IgG nu exclude pacienții cu infecții active, care pot fi încă contagioși. În plus, nu se cunoaște durata de timp maximă în care anticorpii pot fi detectați, după infecție, iar unrezultat negativ nu exclude prezența virusului –pacienții suspecți de COVID-19 trebuie testați ulterior prin metoda PCR.
Bill Gatescritică testele de Covid-19 din Statele Unite ale Americii. De ce le consideră „o risipă totală”
Într-un interviu acordat CNBC,Bill Gates, care a fost vizat de mai multe teorii ale conspirației, a criticat modalitatea în care Statele Unie îitesteză pe oameni împotriva pandemiei decoronavirus.
Bill Gateseste de părere că el consideră că testul este aproape irelevant, având în vedere că pacienții află după cel puțin 48 de ore dacă au fost sau nu infectați.
„Acel test este o risipă. Iar acele acele statistici despre cât de mult testăm, majoritatea dintre ele sunt o risipă”, a declaratBill Gates,afirmând că este ”o nebunie” faptul că trebuie să plătești pentru rezultate de teste care durează mai mult de trei zile, chiar și o săptămână.
În cele din urmă, fondatorul Microsoft a făcut un apel ca persoanele suspectede infecția cu Covid-19 au nevoie să primească rezultatele mai repede pentru a putea ”să-și schimbe comportamentul astfel încât să nu mai infecteze alți oameni”.
Astfel că, testele efectuate cu ajutorul salivei ar putea schimba total situația. Rezultatele sunt mult mai rapide, iar cei infectați vor ști într-un timp mult mai scurt rezultatul analizei.