SUA amenință China că vor exista „consecințe grave” dacă ajută Rusia în război sau să evite sancțiunile

SUA amenință China că vor exista „consecințe grave” dacă ajută Rusia în război sau să evite sancțiunile
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a reiterat avertismentul administrației Biden către China de a nu oferi sprijin material pentru efortul de război al Rusiei din Ucraina sau pentru vreunul dintre eforturile Moscovei de a ocoli sancțiunile, transmite CNN.

SUA amenință China că vor exista „consecințe grave” dacă ajută Rusia

„Am arătat clar că furnizarea de sprijin material către Rusia sau asistența pentru orice de tip de evaziune sistemică de la sancțiuni ar fi o preocupare foarte serioasă pentru noi. Și cu siguranță vom continua să transmite clar guvernului chinez și companiilor, și băncilor din jurisdicția lor care sunt regulile cu privire la sancțiunile noastre și consecințele grave cu care s-ar confrunta pentru încălcarea lor”, a declarat Yellen, într-o conferință din marja reuniunii G20 din India.

Secretarul Trezoreriei SUA nu a oferit detalii despre informațiile pe care le dețin americanii în această privință.

„Chiar nu vreau să caracterizez informațiile Statelor Unite în legătură cu încălcările sancțiunilor”, spune oficialul american.

Declarațiile sale au venit în contextul în care președintele rus Vladimir Putin declara recent că relațiile dintre Rusia și China „ating noi borne”. De altfel, șeful diplomației chineze, Wang Yi, și-a încheiat chiar miercuri vizita la Moscova.

Anterior, oficialul chinez fusese la Budapesta.

„China și Ungaria sunt bucuroase să lucreze împreună cu alte țări iubitoare de pace pentru a pune capăt războiului actual cât mai curând posibil”, a declarat Wang Yi, arată traducerea oficială, potrivit AFP preluată de Barron`s.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`