SUA amenință că va reduce ajutorul militar pentru Israel, din cauza promisiunilor încălcate de Netanyahu de a permite ajutoarele umanitare să ajungă la palestinieni

SUA amenință că va reduce ajutorul militar pentru Israel, din cauza promisiunilor încălcate de Netanyahu de a permite ajutoarele umanitare să ajungă la palestinieni
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Ilia Yefimovich

Primul ajutor umanitar după două săptămâni de piedici din partea Israelului a fost primit în nordul Gazei, în urma unei scrisori din partea SUA care i-a acordat Israelului 30 de zile pentru a oferi acces pentru ajutorul umanitar sau riscă să îi fie întreruptă asistența militară, potrivit BBC.

Scrisoarea este o critică publică la adresa lui Netanyahu

Scrisoarea este cea mai detaliată critică publică de până acum a administrației Biden cu privire la modul în care Israelul a blocat ajutorul umanitar pentru Gaza. A fost semnată de secretarul de stat Antony Blinken și de secretarul Apărării Lloyd Austin și ar fi trebuit să fie privată, dar tectul său a fost divulgat jurnaliştilor israelieni.

Este un plan pentru o abordare complet diferită a Israelului față de operațiunea de ajutor din Gaza – accelerarea acesteia, mai degrabă decât impunerea restricțiilor. Scrisoarea este o examinare linie cu linie a obstrucționării livrărilor de ajutoare de către Israel – și a modului în care relocarea forțată a civililor a expus 1,7 milioane de palestinieni la riscuri grave de îmbolnăvire.

Contestă chiar și atacul de lungă durată al Israelului asupra UNRWA, agenția ONU care are grijă de refugiații palestinieni.
SUA este „foarte îngrijorată” de noile legi propuse care „ar elimina anumite privilegii și imunități”.

Un ministru al guvernului israelian vrea să confiște sediul UNRWA din Ierusalimul de Est ocupat pentru a folosi pământul pentru o așezare evreiască.

SUA declară că recunosc preocupările israeliene cu privire la UNRWA, dar că restricțiile asupra acesteia ar „devasta” efortul umanitar din Gaza și educația și bunăstarea a zeci de mii de palestinieni din Ierusalimul de Est și Cisiordania ocupată.

Scrisoarea nu pare a fi ușor de citit pentru cei doi destinatari ai săi, Yoav Gallant, ministrul apărării al Israelului, și Ron Dermer, ministrul afacerilor strategice, care este unul dintre cei mai apropiați consilieri ai prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Acest lucru nu se datorează faptului că scrisoarea detaliază „îngrijorarea profundă a guvernului SUA cu privire la deteriorarea situației umanitare din Gaza”. Conține, de asemenea, un memento, care este și o amenințare, că legile SUA restricționează transferurile de arme către țările care blochează distribuirea ajutorului american.

Israelul interzice sau împiedică livrarea pentru aproape 90% din ajutoarele umanitare

Gallant a dat tonul abordării Israelului cu privire la fluxurile de ajutor umanitar către Gaza la două zile după atacurile Hamas din 7 octombrie 2023. El a anunțat un „asediu complet” al Fâșiei Gaza. A declarat și că nu va permite intrarea combustibilului sau alimentelor. „Totul este închis… Ne luptăm cu animalele umane și acționăm în consecință.”

Presiunea, nu în ultimul rând a americanilor, a forțat Israelul să modereze planul lui Gallant, dar ajutorul primit nu a fost niciodată consistent sau adecvat.

În ultimele luni însă, restricțiile au fost chiar mai mult de atât înăsprite, ceea ce pare să fi determinat administrația Biden să trimită scrisoarea. Este un semn al exasperării și al furiei din interiorul administrației Biden că Israelul nu și-a respectat promisiunile de a permite fluxul de ajutor în Gaza.

Diplomatul șef al Uniunii Europene și organizațiile de frunte pentru drepturile omului au acuzat deja Israelul că folosește foametea ca armă de război.

În mai, Karim Khan, procurorul șef al Curții Penale Internaționale, i-a acuzat pe prim-ministrul Netanyahu și Yoav Gallant că înfometează civili, ca parte a cererii sale pentru ca instanța să emită mandate de arestare pentru crime de război și crime împotriva umanității. Ambii bărbați au respins acuzația.

Când Netanyahu a vorbit la Adunarea Generală a ONU de la New York, pe 27 septembrie, el a respins acuzațiile potrivit cărora Israelul ar fi înfometat pe populația din Gaza drept „o absurditate”. El a prezentat o versiune a rolului Israelului în operațiunea de ajutor din Gaza, care este diametral opusă celei descrise în scrisoarea lui Blinken și Austin.

Pentru Netanyahu, acuzațiile au fost un alt semn de antisemitism la ONU și instituțiile sale. Israelul, a spus el, este mânjit de „minciuni și calomnii”. „Binele este înfățișat ca rău, iar răul este înfățișat ca bun.”

Faptele dure prezentate în scrisoarea SUA sunt în contrast puternic cu retorica lui emoționantă. SUA este în special preocupată de „acțiunile recente ale guvernului israelian – inclusiv oprirea importurilor comerciale, interzicerea sau împiedicarea a aproape 90% din ajutoarele umanitare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`