UPDATE: Un al patrulea obiect de mare altitudine a fost doborât de Armata SUA, duminică, de această deasupra Lacului Michigan, au confirmat oficiali americani pentru ABC News.
Elissa Slotkin, reprezentantă democrată a statului Michigan, a precizat că obiectul a fost doborât de piloți de la forțele aeriene și Garda Națională, spunând că este interesantă să afle despre ce obiect a fost vorba și care a fost scopul lui.
Operațiunea a fost confirmată și de reprezentantul republican Jack Bergman.
Știrea inițială: Administrația Federală pentru Aviație (FAA) a SUA a anulat brusc decizia de duminică de a închide spațiul aerian într-o zonă de deasupra Lacului Michigan, decizie pentru care invocase rațiuni de „apărare națională”, transmite Fox News.
FAA susține că închisese zona pentru a permite armatei americane să examineze un „potențial contact”, dar la scurtă vreme s-a stabilit că acesta nu reprezenta o amenințare. FAA luase o decizie similară și în weekend, în Montana, ca răspuns la identificarea unui obiect zburător neidentificat, însă ulterior avea să anunțe că a fost vorba despre o anomalie de radar.
În anunțul ințial de duminică, FAA spunea: „Piloții care nu respectă următoarele pot fi interceptați, reținuți și audiați de forțele de aplicare a legii sau personalul de securitate”.
Instituția preciza că astfel de piloți s-ar putea confrunta și cu forță letală în aer.
În cadrul unor precizări pentru Fox News Digital, FAA a explicat: „FAA a închis pentru scurt timp o parte din spațiul aerian de deasupra Lacului Michigan pentru a sprijini activitățile Departamentului Apărării. Spațiul aerian a fost redeschis”.
SUA a doborât trei obiecte care zburau deasupra Americii de Nord în această săptămână, despre primul dintre ele spunând că a fost un balon chinezesc de spionaj.
„Echipamentul balonului de mare altitudine era în mod clar pentru supraveghere intelligence (colectare de informații cu valoare politică, militară sau altele asemenea, n.r.) și incompatibil cu echipamentul de la bordul baloanelor meteorologice. Avea mai multe antene pentru a include o matrice probabil capabilă să colecteze și să geolocalizeze comunicațiile”, explica un oficial de rang înalt din Departamentul american de Stat, citat de The Guardian.
Dacă primul a fost doborât în zona Carolinei de Sud pe 4 februarie, despre al doilea și al treilea se crede că au fost baloane de dimensiuni mai mici și au fost doborâte vineri în Alaska, respectiv sâmbătă în Canada.
În tot acest context, China a anunțat, duminică, că și ea a depistat un obiect zburător necunoscut în apropiere de Marea Galbenă și se pregătește să îl doboare.