Hackerii iranieni ar fi distribuit informații piratate despre campania electorală a lui Donald Trump persoanelor care aveau legătură cu campania lui Biden, potrivit FBI și agențiilor de informații americane.
Oficialii americani cred acum că informațiile preluate din campania lui Trump au fost trimise prin e-mailuri nesolicitate către persoanele implicate în campania lui Biden la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie – înainte ca Biden să renunțe la cursa pentru președinție.
În prezent, nu există dovezi că hackerii au primit vreun răspuns de la vreunul dintre destinatari, potrivit BBC.
În august, oficialii au avertizat că Iranul speră să „alimenteze discordia” și să submineze încrederea în instituțiile americane înainte de alegerile din noiembrie.
Oficialii americani au spus că Iranul a folosit „ingineria socială și alte efecte” pentru a avea acces direct atât la campaniile democrate, cât și la cele republicane – o tactică despre care au spus că a fost folosită atât de Iran, cât și de Rusia în alte țări din lume.
Într-o declarație lansată miercuri, FBI a spus că „operatori iranieni rău-intenționați și-au continuat eforturile din iunie pentru a trimite material furat, non-public, asociat cu campania fostului președinte Trump, către organizațiile media din SUA”.
Când a fost contactată de BBC, purtătoarea de cuvânt a campaniei Trump, Karoline Leavitt, a spus că hacking-ul este dovada că Iranul „a intervenit în alegeri pentru a-i ajuta pe Kamala Harris și Joe Biden, deoarece știu că președintele Trump își va restabili sancțiunile dure și va rezista împotriva domniei terorii lor”.
Ea a spus că Biden și Harris ar trebui să dezvăluie ce s-a întâmplat cu materialul trimis asociaților lui Biden. „Ce au știut și când au știut?” a întrebat Leavitt.
Fostul președinte a comentat și miercuri despre hacking, spunând susținătorilor că „[Iranul] le-a dat toate materialele pentru că Biden lucrează cu Iranul”.
Morgan Finkelstein, un purtător de cuvânt al campaniei Harris-Walz, a declarat că campania a cooperat cu autoritățile de când a fost informată despre situație.
„Nu știm ca vreun material să fi fost trimis direct în campanie”, a adăugat doamna Finkelstein. „Câteva persoane au primit direct pe email-urile personale ceea ce părea ca o tentativă de spam sau phishing”.
Un purtător de cuvânt al misiunii permanente a Iranului la Națiunile Unite a declarat pentru CBS – partenerul american al BBC – că „Iranul nu are niciun motiv și nici intenție de a interveni în alegerile din SUA și, prin urmare, respinge categoric astfel de acuzații”.
Anunțul vine pe fondul unui control reînnoit al securității lui Trump, la doar câteva zile după ce o a doua tentativă aparentă de asasinat a fost făcută împotriva lui pe terenul său de golf din Florida.