Mișcarea „Black Lives Matter” continuă să pună presiune pe Administrația Trump. În acest context, tema discriminării, respectiv a abuzurilor din partea poliției a fost adusă din nou în discuție, în Statele Unite ale Americii, în cadrul unui interviu oferit de președinte.
Întrebat de de un jurnalist de ce negrii sunt încă uciși de polițiști, Donald Trump a răspuns ferm.
„Ce întrebare teribilă să pui! Tot așa este cu albii. Tot mai mulți albi, apropo. Mult mai mulți albi”, a declarat președintele american pentru CBS News.
Afirmația lui Donald Trump vine la scurt timp după ce The Washington Post a publicat un studiu ce relevă aceeași poziție. Din cele 5.400 de persoane împușcate mortal de poliție în 2015, negrii au reprezentat doar 23%. 45% dintre cei omorâți au fost albi. Negrii reprezintă 13% din populație, iar albii, 60% din populația totală a Americii.
Derapajele „Black Lives Matter” au escaladat la cote înalte în ultimele săptămâni. După incendierea statuii exploratorului italian Christopher Columb din Richmond, Virginia, statuia lui Abraham Lincoln a fost la un pas de a fi dărâmată.
Studenții activiști la Universitatea Wisconsin-Madison au cerut ca statuia fostului Președinte al SUA, Abraham Lincoln, care a pus capăt sclaviei, să fie îndepărtată pentru că acesta reprezintă, în opinia lor, „un simbol al supremației albe”.
Black Lives Matter se recomandă drept o organizație activistă, anti-rasistă, fondată în anul 2013. Cu sedii în Statele Unite, Marea Britanie și Canada, Black Lives Matter are misiunea de a eradica supremația rasei albe, de a lupta pentru drepturile rasei de culoare, în vederea stabilirii egalității sociale. Violența poliției reprezintă punctul cel mai des abordat în luările publice de poziție ale organiației.
Black Lives Matter a apărut la scurt timp după un uriaș scandal în Statele Unite ale Americii, iscat în timpul mandatului lui Barack Obama. George Zimmerman, agentul de pază al unei proprietăți din statul Florida, l-a împușcat mortal pe Travyvon Martin, un puști de culoare, în vârstă de 17 ani.
Dosarul morții adolescentului american a fost închis în 2012. Procurorii au conchis că nu există suficiente dovezi care să demonstreze că Zimmerman a încălcat intenționat drepturile civile ale tânărului.
„În urmă cu 35 de ani aș fi putut fi Travyvon Martin”, a declarat Barack Obama în 2013, o afirmație care a întărit și mai puternic misiunea Black Lives Matter.
Fondatorii mișcării antirasiste sunt trei femei: Alicia Garza, Patrisse Cullors și Opal Tometi.