Studiul care poate schimba strategia de vaccinare: Întârzierea administrării celei de-a doua doze de vaccin Pfizer crește nivelul de anticorpi

Studiul care poate schimba strategia de vaccinare: Întârzierea administrării celei de-a doua doze de vaccin Pfizer crește nivelul de anticorpi
Manunchi de seringi pregătite pentru vaccinare

Administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 la opt săptămâni după prima doză pentru a proteja împotriva variantei Delta cu răspândire rapidă, a declarat un grup de cercetare din Marea Britanie.

Un studiu publicat vineri, condus de Universitatea Oxford, a constatat că întârzierea celei de-a doua doze până la 10 săptămâni a stimulat anticorpii și celulele T „ajutătoare” care susțin sistemul imunitar mai mult decât administrarea acestuia la trei săptămâni, așa cum recomandă Pfizer, scrie Reuters.

Două doze de vaccin Pfizer au stimulat răspunsurile imune mai mari decât o doză, indiferent de timpul rtrecut între cele două doze, au adăugat autorii studiului de la universitățile din Oxford, Newcastle, Liverpool, Sheffield și Birmingham. Așteptarea mai lungă pentru a primi a doua doză prezintă un compromis, deoarece oamenii sunt mai puțin protejați împotriva coronavirusului după o singură doză.

Susanna Dunachie, profesor de cercetare globală al Institutului Național pentru Cercetări în Sănătate de la Universitatea Oxford, care a condus studiul, a declarat joi, într-un briefing de știri, că opt săptămâni între dozele pentru vaccinul Pfizer „a fost punctul optim”.

Autorii studiului au avertizat că „indiferent de program, studiul a constatat că nivelurile de anticorpi și celule T variază semnificativ de la persoană la persoană, ceea ce poate depinde de genetică, de condițiile de sănătate care stau la bază și de expunerea anterioară la COVID-19 și la alți viruși”.

Studiul privind imunitatea de protecție de la celulele T la COVID-19 la lucrătorii din domeniul sănătății sau PITCH, care nu a fost încă analizat de alți experți într-o evaluare inter pares, a folosit probe de sânge de la 503 lucrători din sănătate care erau în mare parte albi (86%) și femei (74%), cu o vârstă medie de 43 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`