CORONAVIRUS | Studiul care aruncă ȘCOALA în aer: Copiii asimptomatici, mai CONTAGIOȘI decât adulții internați la terapie intensivă

Publicat: 20 08. 2020, 16:00

Cel mai amplu studiu privind COVID-19 la copii, realizat de două mari spitale din SUA, arată date critice privind rolul jucat de cei mici în răspândirea pandemiei, scrie MedicalXpress.

Studiul a fost realizat de Massachusetts General Hospital (MGH) și Mass General Hospital for Children (MGHfC) pe un lot de 192 de copii cu vârste între 0 și 22 ani, 49 de copii testați pozitiv la SARS-CoV-2 și un lot adițional de 18 copii care au dobândit coronavirusul în timp ce sufereau de alte afecțiuni. Copii infectați au prezentat nivele surprinzător de mari de coronavirus în căile aeriene, comparativ cu adulții aflați în terapie intensivă pentru tratament împotriva COVID-19.

Nivele foarte ridicate de virus la copii asimptomatici

„Am fost surprins de nivelul ridicat de virus pe care l-am găsit la copiii de toate vârstele, în special în primele două zile de infecție”, spune dr. Lael Yonker, director al Centrului de Fibroză Chistică din cadrul Massachusetts General Hospital, autor principal al studiului, „SARS-CoV-2 la copii: Prezentare clinică, contagiere și răspunsuri imune”, publicat în Journal of Pediatrics.

„Nu mă așteptam ca încărcătura virală să fie atât de mare. Gândiți-vă la un spital și la toate măsurile de precauție luate pentru a trata adulții grav bolnavi, dar încărcăturile virale ale acestor pacienți spitalizați sunt semnificativ mai mici decât un „copil sănătos” care se plimbă cu o sarcină virală mare SARS-CoV-2″ -spune Yonker.

Transmisibilitatea sau riscul de contagiune este cu atât mai mare cu cât ai o încărcătură virală mai mare. Și chiar și atunci când copiii prezintă simptome tipice COVID-19, cum ar fi febra, secreții nazale și tuse, ele se suprapun adesea bolilor comune ale copilăriei, inclusiv gripa și banala răceală. Asta îngreunează diagnosticarea cu COVID-19 a copiilor, mai explică Yonker.

În afară de încărcătura virală, cercetătorii au studiat modul de manifestare al receptorilor virali și răspunsul anticorpilor la copii sănătoși, copii cu infecție acută declanșată de SARS-CoV2 și un număr mic de copii cu Sindrom Inflamator Multisistemic.

Concluziile studiului vizează direct redeschiderea școlilor, grădinițelor și altor locații cu o densitate mare de copii și interacțiuni strânse cu adulții.

„Copiii nu sunt imuni la coronavirus”

„Copiii nu sunt imuni la coronavirus, iar simptomele lor nu se corelează cu expunerea și contagierea”, spune dr. Alessio Fasano, director al Centrului de Cercetări pentru Imunologie și Biologie de la Massachusetts General Hospital și autor principal al studiului.

„În timpul acestei pandemii COVID-19, am analizat în principal subiecți simptomatici, astfel încât am ajuns la concluzia eronată că marea majoritate a persoanelor infectate sunt adulți. Cu toate acestea, rezultatele noastre arată că copiii nu sunt protejați împotriva coronavirus. Nu ar trebui să ignorăm copiii ca potențiali răspânditori ai acestui virus.”

Cercetătorii remarcă faptul că, deși copiii cu SARS-CoV2 nu sunt atât de susceptibili de îmbolnăvire ca adulții, ca transportatori asimptomatici sau cu puține simptome care frecventează școala, ei pot răspândi infecția și să aducă virusul în propriile case.

Copiii săraci, mult mai vulnerabili?

Acest lucru îngrijorează în mod deosebit familiile anumite grupuri socio-economice, care au mai fost afectate de pandemie, ori cele cu mai multe generații, care au adulți vulnerabili sub același acoperiș.

În studiul menționat, 51% dintre copiii cu infecție acută cu SARS-CoV-2 au provenit din comunități cu venituri mici, comparativ cu 2% din comunitățile cu venituri mari.

O altă ipoteză studiată acum de cercetători a fost cea potrivit căreia copiii au un număr mai mic de receptori imunitari pentru SARS-CoV2, iar asta îi face mai puțin susceptibili să se infecteze sau să dezvolte forme grave ale bolii. Din datele grupului de studiu reiese însă numărul mai mic de receptori ai virusului la copiii mici – comparativ cu cei mai mari și adulții – nu se corelează cu o scădere a încărcăturii virale.

Prin urmare, copiii pot purta o încărcătură virală ridicată, ceea ce înseamnă că sunt mai contagioși, indiferent de susceptibilitatea lor de a dezvolta infecția cu COVID-19.

Redeschiderea școlilor, o bombă cu ceas

Una din concluziile ale acestui studiu cu peste 30 de reputați coautori este că odată cu revenirea copiilor în școli nu trebuie să ne bazăm pe temperatura corpului sau monitorizarea simptomelor pentru a identifica infecția SARS-CoV-2 în mediul școlar.

Cercetătorii subliniază importanța distanțării sociale, a folosirii măștilor, a spălării eficiente a mâinilor și al alternării învățământului la distanță cu cel direct, în persoană.

Specialiștii consideră că repectarea rutinei de prevenție și testarea permanentă atuturor elevilor pentru infecția cu SARS-CoV-2, cu raportarea la timp a rezultatelor, este o parte imperativă a unei politici sigure de întoarcere în școli.

Acest studiu furnizează datele atât de necesare pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la școli, grădinițe, internate și alte instituții care deservesc copii. Copiii sunt o posibilă sură de răspândire a acestui virus și acest lucru trebuie luat în calcul în planificarea strategiilor de redeschidere a școlilor – a declarat dr. Alessio Fasano.

Specialistul avertizează că redeschiderea școlilor fără măsurile potrivite poate duce la o creștere a infectărilor.