Studiu: Varianta britanică a coronavirusului este semnificativ mai periculoasă decât tulpina Covid

Publicat: 24 02. 2021, 22:03
Foto: pixabay.com

Un studiu danez sugerează că persoanele infectate cu o variantă britanică a coronavirusului B117 pot avea un risc cu 60% mai mare de a fi spitalizate, a declarat ministrul sănătății Magus Heunicke.

O campanie pe scară largă de secvențiere a virusului a permis Danemarcei, cu 5,8 milioane de locuitori, să urmărească creșterea noii variante mai atent decât orice altă țară, scrie The Guardian.

Camilla Holten Møller, de la Institutul Statens Serum de combatere şi prevenţie a bolilor infecţioase, care studiază pandemia, a spus luna trecută: „Dacă ne uităm la modelele noastre, este calmul de dinaintea furtunii”.

Varianta britanică a coronavirusului se răspândește de 1,55 ori mai repede decât variantele precedente

Există temeri că B.1.1.7 ar putea deveni în curând varianta dominantă în țară. Holten Møller a estimat că varianta se răspândește de 1,55 ori mai repede decât variantele precedente.

Premierul britanic Boris Johnson a spus în ianuarie: „Pe lângă faptul că se răspândeşte mai repede, noua tulpină – identificată în Londra şi în sud-est – ar putea fi identificată cu un grad mai ridicat al mortalităţii”.

Primele date au sugerat că varianta se răspândeşte între 30% şi 70% mai repede decât altele şi au existat iniţial indicii că este cu aproximativ 30% mai mortal

SUA: Vaccinul Johnson & Johnson, eficiență cuprinsă între 81,7% și 87,6% împotriva formelor grave de Covid

Amintim că agenția americană a medicamentului (FDA) a confirmat miercuri că vaccinul Johnson & Johnson are o eficiență cuprinsă între 81,7% și 87,6% înr-o singură doză.

Eficienţa vaccinului împotriva unor forme grave a covid-19 este 85,9% în Statele Unite, de 81,7% în Africa de Sud şi de 87,6% în Brazilia, în urma unor teste clinice.

FDA va lua vineri o decizie cu privire la administrarea vaccinului în SUA. Ar fi al treilea ser autorizat în SUA, după cele produse de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna.

Johnson & Johnson anunţa în ianuarie că vaccinul său are o eficienţă de 72% în prevenirea covid-19, în urma unui test climnic în Statele Unite, dar că nivelul protecţiei faţă de noi variante ale noului coronavirus este de 66%, în urma unui test clinic la nivel mondial, cu 44.000 de voluntari.

Portugalia va împărți vaccinurile anti-Covid primite de la UE cu fostele sale colonii din Africa

Portugalia va trimite 5% din vaccinurile COVID-19 către un grup de țări africane vorbitoare de portugheză și către minuscula națiune din Timorul de Est în a doua jumătate a anului, a declarat miercuri ministrul de externe Augusto Santos Silva .

Cu o populație de puțin peste 10 milioane de locuitori, Portugalia este îndreptățită să primească 35 de milioane de vaccinuri anti-Covid anul acesta prin schema de distribuție a Uniunii Europene, majoritatea pentru a fi administrate în două doze.

Procentul de 5% ar însemna 1,75 de milioane de doze care vor fi distribuite fostelor colonii portugheze Angola, Mozambic, Capul Verde, Guineea-Bissau, Guineea Ecuatorială, São Tomé și Príncipe.

Santos Silva a declarat reporterilor că distribuția vaccinurilor între aceste țări, precum și fosta colonie a Timorului de Est din sud-estul Asiei, a făcut parte dintr-un efort de „cooperare bilaterală”. Agenții locali din domeniul sănătății vor fi instruiți să administreze dozele.