Rezultatele testelor internaționale par să indice faptul că tratamentul cu plasmă provenită de la pacienții vindecați de Covid-19 nu aduce niciun beneficiu pentru cei cu forme grave de coronavirus și care au nevoie de terapie intensivă. Prin urmare, aplicarea acestei metode de tratament a fost oprită în unele cazuri.
Ipoteza care stă la baza utilizării plasmei convalescente ca tratament potențial pentru pacienții cu COVID-19 este că anticorpii pe care îi conține ar putea neutraliza virusul, oprindu-l să se multiplice și oprind leziunile de țesut.
”Nu au existat dovezi ale unui prejudiciu asociat cu administrarea de plasmă convalescentă” (și) studiul continuă să recruteze pacienți spitalizați cu COVID-19 care sunt moderat bolnavi, dar care nu sunt în terapie intensivă, au spus oamenii de știință care conduc studiul într-un comunicat, citat de Reuters.
”Este plauzibil din punct de vedere biologic ca pacienții care nu produc anticorpi la momentul terapiei cu plamă convalescentă și acei pacienți cu virus în exces să beneficieze mai mult decât alții. Analizele noastre suplimentare vor explora acest lucru”, a spus un cercetător.
El a adăugat că analiza inițială nu a evaluat efectele plasmei la pacienții spitalizați cu boală mai puțin severă. Aceasta „rămâne o întrebare foarte importantă” și va continua să fie explorată în procesul în curs, a spus el.
Studiile au arătat că există o probabilitate foarte scăzută – 2,2% – că a redus ratele de deces sau a scăzut numărul de zile în care pacienții au avut nevoie de terapie intensivă.