Studiu realizat pe un diamant rar: Mantaua terestră conține importante cantități de apă

Studiu realizat pe un diamant rar: Mantaua terestră conține importante cantități de apă
Foto: theage.com.au

Mantaua terestră conține importante cantități de apă, la o adâncime cuprinsă între 410 şi 660 kilometri sub scoarţă, au afirmat autorii unui studiu realizat pe un diamant ce provine din profunzimile Terrei, relatează AFP.

„Această zonă deosebită a Terrei, o zonă de tranziţie, ar putea conţine la fel de multă apă ca toate oceanele reunite”, a declarat principalul autor al studiului, Graham Pearson, profesor la Universitatea Alberta din Canada.

„Unul dintre motivele pentru care Terra este o planetă atât de dinamică este prezenţa apei în interior”, a adăugat ea.

Datorită unei analize microscopice a unui polimorf al olivinei, un mineral special, cercetătorii au reușit să confirme ceea ce alte studii experimentale păreau să indice: mantaua terestră conţine „o zonă de tranziţie hidrică”.

Analiza mineralului a evidenţiat faptul că acesta conţine o cantitate de apă semnificativă – 1,5% din greutatea sa.

Mantaua se află sub scoarţa terestră şi se întinde până la nucleul Terrei, la o adâncime de 2.900 de kilometri. Între cele două mari părţi ale mantalei – mantaua superioară şi mantaua inferioară – se află o zonă „de tranziţie”, la o adâncime cuprinsă între 410 şi 660 kilometri.

Principalul mineral din mantaua superioară este olivina. Atunci când adâncimea, şi deci presiunea cresc, olivina se transformă, îşi schimbă starea. Între 410 şi 520 de kilometri, se întâlneşte un polimorf al acesteia, iar, între 520 şi 660 kilometri, un altul care conţine apă.

„Până acum, nimeni nu a văzut un astfel de polimorf al olivinei din mantaua Terrei, chiar dacă geologii erau convinşi de existenţa sa”, a subliniat Hans Keppler, cercetător la Universitatea Bayreuth din Germania.

Acest fragment de polimorf a fost descoperit de echipa coordonată de Graham Pearson, aproape din întâmplare, în 2009, în momentul în care cercetătorii examinau un diamant fără valoare comercială, de câţiva milimetri, descoperit în Brazilia. Eşantionul a fost supus unor analize timp de mai mulţi ani, înainte de a fi confirmat ca acest polimorf al olivinei.

Diamantul a ajuns la suprafaţa Terrei în interiorul unei roci vulcanice.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)