Diferitele epidemii de mpox din Africa sunt determinate de factori diferiţi, arată un studiu publicat joi, ai cărui autori au constatat că noua variantă a virusului se transmite în principal de la om la om, în contextul în care infectările umane cauzate de animale rămân majoritare pentru versiunea virală mai veche, informează AFP, preluată de Agerpres.
„Cazurile umane de mpox din Republica Democrată Congo (RDC) sunt alimentate de două scheme de transmitere”, au rezumat autorii studiului, publicat în revista Cell.
O avertizare de călătorie a fost emisă pentru Germania după ce o tulpină foarte infecțioasă a unui virus potențial mortal a fost detectată acolo pentru prima dată. Călătorii au fost îndemnați „să-și ia măsuri de precauție suplimentare” atunci când vizitează țara după ce a fost confirmat un caz al variantei clade Ib a mpox.
Centrul de control al bolilor din Germania, Institutul Robert Koch (RKI), a declarat că riscul pentru populația în general este scăzut, dar „monitorizează situația foarte îndeaproape și își ajustează recomandările dacă este necesar”. Potrivit șefilor din domeniul sănătății, persoana afectată a fost infectată în străinătate, dar nu au fost date alte detalii, potrivit chroniclelive.
Se crede că focarul acestei tulpini a început în Republica Democratică Congo (RDC) din Africa, unde au fost raportate 5.399 de cazuri și 25 de decese în primele nouă luni ale anului 2024.
De atunci, s-a răspândit în alte părți ale continentului, unde numărul cazurilor suspecte de mpox în acest an este acum de 42.438, cu 8.113 confirmate, potrivit Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Și cel puțin 1.000 de decese de mpox au fost raportate în Africa, ceea ce a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să declare o urgență sanitară globală pentru a doua oară în doi ani. Alte cazuri de clade Ib au fost raportate și în Suedia, Thailanda și India.