Studiu: Măsurile de blocare luate de guverne au redus cu 81% infectările cu COVID-19 în Europa
Măsurile restrictive luate de guverne care au condus la blocarea activităților economice au avut un impact semnificativ asupra stopării răspândirii coronavirusului în Europa. Bilanțul la zi ilustrează o evoluție dramatică a pandemiei, însă el ar fi fost catastrofal în absența controalelor stricte asupra mișcărilor oamenilor. Potrivit statisticilor aceste măsuri au împiedicat decesul a 3,1 milioane de persoane până la începutul lunii mai și 470 000 de decese care s-ar fi înregistrat doar în Marea Britanie.
Specialiștii precizează că blocarea a scăzut numărul mediu de persoane care au infectat alte persoane cu 81% și a scăzut numărul de reproducere, R, al epidemiei sub 1 în țările europene, scrie thegurdian.com.
Când R este mai mică de 1, epidemia este în scădere, deoarece, în medie, fiecare persoană infectată transmite infecția mult mai puțin. Pe măsură ce țările se opresc din blocarea lor, oamenii de știință urmăresc îndeaproape indicele R: dacă crește și rămâne peste 1, epidemia va crește exponențial.
Până la 15 milioane de europeni s-ar fi infectat cu COVID-19 în absența măsurilor de blocare
Cercetătorii britanici au reunit date despre decesele Covid-19 din 11 țări europene, inclusiv Marea Britanie, Italia, Franța, Spania și Germania, și au făcut cercetări pentru a calcula amploarea transmisiei cu câteva săptămâni mai devreme, pentru a ține cont de decalajul dintre infecții și decese. Blocarea la sfârșitul lunii martie a redus numărul de reproducere al epidemiei din Marea Britanie de la 3,8 la 0,63.
Modelul arată că până la 4 mai, între 12 milioane și 15 milioane de oameni s-ar fi infectat, dar unele țări au fost lovite mult mai greu decât altele. Conform modelului, Belgia a avut cel mai mare număr de cazuri pe cap de locuitor cu 8% din populație infectată, comparativ cu doar 0,46% în cazul norvegienilor și 0,85% a germanilor. Aproximativ 5,1% din populația Regatului Unit a fost infectată, potrivit unui raport publicat în Nature.
„Modelul nostru estimează că suntem foarte departe de imunitatea colectivă”, a declarat Axel Gandy, profesor de statistică la Imperial și coautor în cadrul studiului. Imunitatea efectivelor este obținută atunci când destui oameni sunt imuni la un virus care apare în mod natural. În cazul Covid-19, oamenii de știință consideră că peste 70% din populație ar trebui să fie rezistentă pentru ca imunitatea colectivă să funcționeze.
„Ne spune că trebuie să fim foarte atenți și să nu ne eliberăm prea mult dintr-o singură dată, pentru că atunci nu ai control”, a spus prof. Gandy.
„Trebuie să călcăm foarte atent și să facem lucrurile încet, astfel încât să putem relua măsuri restrictive dacă lucrurile nu funcționează.”
Însă, alte studii despre formarea anticorpilor sugerează că este incertă formarea imunității în cazul unei persoane care a fost infectată cu COVID-19. Încă nu sunt dovezi clare că acestea nu ar mai putea să se infecteze dacă sunt expuse la virus.
Bilanțul pandemiei de COVID-19 la nivel global
Numărul persoanelor depistate pozitiv cu coronavirus a depășit, luni, pragul de 7,1 milioane. Dintre acestea, însă, mai bine de 3,4 milioane au fost deja declarate vindecate. Alte peste 406.000 au decedat și aproape 54.000 sunt în stare gravă. Statele Unite ale Americii au depășit și ele pragul de două milioane de infectări, aproape 112.500 sondându-se cu decesul pacienților. DupăSUA, cele mai afectate țări suntBrazilia– cu aproape 692.000 de infectări și 37.300 decese – șiRusia– cu 467.600 contaminări și aproape 6.000 decese.