Studiu: Legătura dintre expunerea oamenilor la poluare pe termen lung și rata mai mare de îmbolnăvire cu COVID-19, susținută de dovezi convingătoare

Publicat: 14 07. 2020, 10:56
foto: Pixabay

Cele mai noi cercetări au scos la iveală dovezi convingătoare căaerul poluat crește în mod semnificativ riscul de infectare cu coronavirus și implicit de supraaglomerarea spitalelor, dar și a numărului de decese.

Din cauza poluării, oamenii sunt maivulnerabili în fațavirusului

Potrivit The Guardian, o creștere mică și unitară a expunerii pe termen lung a oamenilorla particule de poluare crește rata deinfectarecu aproximativ 10%, iar decesele cu 15%. În timpul studiului au fost analizați și alți20 de alți factori, inclusiv densitatea medie a populației, vârsta, dimensiunea gospodăriei, ocupația și obezitatea.
Există dovezi din ce în ce mai solidecă înEuropa, SUA și China, aerulpoluat face noul coronavirus mai periculos.Studiul devine și mai interesant în Olanda, unde poluarea cea mai intensivă este în mediul rural și nu urban, datorită activității fermelor.

Acest lucru permite formularea unei ipoteze, conform căreia în zonele în care poluarea ridicată a aerului specificăaglomerărilorurbane, densitatea populației este mareși există privare de aer curat, oamenii sunt mai vulnerabili în fațavirusului.

Nu se poate spune cu certitudine că există o legătură între rata mare de infectare cu COVID-19 și poluare

Totuși, cercetătorii nu pot spune cu certitudine că există o legătură clară întrepoluarea aerului și cazurile mai grave decoronavirus. Teoria va deveni valabilă doar după ce vor fi analizatepopulații întregi, care nu sunt încă disponibiledeocamdată.

Din punctul de vedereal oamenilor de știință, studiul este foarte important datorită faptului că înțelegerea legăturii dintre mediu și evoluția bolii ar putea ajutaîn monitorizareaaltor focare de Covid-19 și ar putea aduce indici importanți despre zonele care pot fi afectate grav de virus.