Una din trei persoane care au supraviețuit infectărilor cu COVID-19 au fost diagnosticate cu o tulburare cerebrală sau psihiatrică în termen de șase luni, sugerând că pandemia ar putea duce la un val de probleme psihice și neurologice, au spus marți oamenii de știință. Datele au rezultat într-un studiu efectuat pe mai mult de 230.000 de pacienți, în mare parte americani, scrie Reuters.
Cercetătorii care au efectuat analiza au spus că nu este clar modul în care virusul a fost legat de afecțiuni psihiatrice, cum ar fi anxietatea și depresia, dar că acestea sunt cele mai frecvente diagnostice dintre cele 14 tulburări care au fost analizate.
Cazurile post-COVID de accidente vasculare cerebrale, demență și alte tulburări neurologice au fost mai rare, au spus cercetătorii, dar au fost semnificative, în special la cei care au avut forme severe de COVID-19.
„Deși riscurile individuale pentru majoritatea tulburărilor sunt mici, efectul asupra întregii populații poate fi substanțial”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford care a condus lucrarea.
Max Taquet, de asemenea psihiatru din Oxford, care a lucrat cu Harrison, a menționat că studiul nu a putut examina mecanismele biologice sau psihologice implicate, dar a spus că sunt necesare cercetări urgente pentru a le identifica „în vederea prevenirii sau tratării acestora”.
Experții în sănătate sunt din ce în ce mai preocupați de dovezile unor riscuri mai mari de tulburări ale creierului și ale sănătății mintale în rândul supraviețuitorilor COVID-19. Un studiu anterior realizat de aceiași cercetători a constatat anul trecut că 20% dintre supraviețuitorii COVID-19 au fost diagnosticați cu o tulburare psihiatrică în termen de trei luni.
Noile descoperiri, publicate în jurnalul Lancet Psychiatry, au analizat dosarele de sănătate a 236.379 de pacienți cu COVID-19, în mare parte din Statele Unite, și au descoperit că 34% au fost diagnosticați cu boli neurologice sau psihiatrice în decurs de șase luni.
Tulburările au fost semnificativ mai frecvente la pacienții cu COVID-19 decât la grupurile de persoane care s-au recuperat de gripă sau alte infecții respiratorii în aceeași perioadă de timp, au spus oamenii de știință, sugerând că COVID-19 a avut un impact specific.
Cu toate acestea, dintre cei care au fost internați la terapie intensivă cu COVID-19, 7% au avut un accident vascular cerebral în decurs de șase luni și aproape 2% au fost diagnosticați cu demență.
Experții independenți au declarat că descoperirile sunt îngrijorătoare. „Aceasta este o lucrare foarte importantă. Confirmă dincolo de orice îndoială rezonabilă că COVID-19 afectează atât creierul, cât și mintea în egală măsură ”, a declarat Simon Wessely, președinte de psihiatrie la King’s College London.