Datorită gazelor cu efect de seră, anul 2018 a fost al patrulea cel mai cald an, în 2020 urmând a se înregistra noi temperaturi record, se arată într-un studiuconceput decercetătorii din cadrulserviciului privind schimbările climatice al Uniunii Europene,Copernicus.
„În 2018, am avut din nou parte de un an foarte cald, al patrulea cel mai cald”, a precizat Jean-Noël Thépaut, directorul serviciului Copernicus privind schimbările climatice al Uniunii Europene.
Foto: Evoluţia temperaturii în intervalul 1860-2020 (sursă foto: Copernicus)
Potrivit raportului, în 2018, temperatura aerului a fost, în medie, de 14,7 grade Celsius, cu doar 0,2 grade mai mică decât în 2016 – cel mai fierbinte an de la începutul înregistrărilor încoace.
În plus, emisiile de dioxid de cabon au continuat să crească, acesta fiind unul dintre principalii factori ce contribuie la procesul de încălzire globală.
„Evenimente dramatice climatice precum verile calde şi uscate în multe părţi ale Europei sau temperaturi în creştere în jurul zonei Arctice sunt semne alarmante pentru noi”, a adăugat el.
Foto: Evoluţia concentraţiilor de dioxid de carbon (sursă foto: Copernicus)
Alte date ale raportului arată o creştere a temperaturii globale cu 1,1 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială.