Un nou studiu arată că, în urmă cu mai multe milioane de ani, planeta Pământ emana un miros asemănător ouălor stricate, notează LiveScience.
Studiul, publicat săptămâna aceasta în jurnalul ”Proceedings of the National Academy of Sciences”, vorbește despre descoperirea unor fosile de microbi care se hrăneau cu alți microbi, acest proces fiind numit heterotrofie.
Heterotrofii nu își pot crea proprii nutrienți, așadar sunt nevoiți să se hrănească cu alte forme de viață. Acest lucru intră în contrast cu autotrifii, care își pot sintetiza hrana prin lumina soarelui sau chimicale anorganice.
Cercetătorii au crezut că organismele au mâncat alte organisme pentru o perioadă mare de timp, în jur de 3,5 miliarde ani, potrivit lui Martin Brasier, profesor la Universitatea Oxford, deparyamentul de știința Pământului. Noul studiu susține că acest proces a avut loc în urmă cu 1,9 miliarde ani.
”În acest studiu, pentru prima dată, identificăm cum s-au întâmplat lucrurile și cine pe cine mânca. De fapt, cu toții știm că bacteria se hrănește în acest mod în zilele noastre și de acolo vine și damful de ou stricat, care este hidrogen sulfurat”, a declarat Brasier.
Brasier și colegii lui au analizat fosilele unei bacterii numită Gunflintia. Aceste fosile măsoară de la trei la 15 microni în diametru.
Gunflintia, spre deosebire de alte fosile, prezintă numeroase perforații, semn că o altă bacterie s-a hrănit cu ea.