Studiu: Imunitatea la coronavirus ar putea dura doar trei luni de la infectare
Imunitateala noulcoronavirusde tip SARS-CoV-2 ar puteadura doar două sau treiluni după contaminarea cu Covid-19, arată un studiu pblicat joi în Nature Medicine, conform CNBC.
Cu toții ne gândim, probabil, că după ce o dată am fost testați pozitiv cu COVID-19, a doua oară nu ne mai putem infecta. Cel puțin nu în timpul acestei pandemii.Iată, însă, că cercetătoriiavertizează asupra unor posibilităși de reinfectare.
Cât timp suntem imuni după infectarea cu COVID-19?
Oamenii de știință au examinat 37 de persoane asimptomatice, cele care nu au dezvoltat niciodată simptome specifice coronavirusului, în districtul Wanzhou din China. Cercetătorii au comparat răspunsul lor la anticorpi cu cel al altor 37 de persoane care aveausimptome de Covid-19. Astfel, s-a descoperit că persoanele fără simptome au avut un răspuns mai slab la anticorpdecât cele cu simptome.
Opt săptămâni a durat studiul. În tot acest interval de timp, 81% dintre persoanele asimptomatice au observat o reducere a anticorpilor de neutralizare, comparativ cu 62% dintre pacienții simptomatici. În plus, anticorpii au scăzut la niveluri nedetectabile la 40% dintre persoanele asimptomatice, comparativ cu 12,9% dintre persoanele simptomatice, conform concluziilor studiului.
Cantitatea de imunitate pe care corpurile noastre o dezvoltă după expunerea la orice virus, nu depinde doar de virusul în sine, ci mai ales de sistemul imunitar în ansamblu și de reacția lui. Când sistemul imunitar întâlnește un virus pentru prima dată, este foarte posibil să nu fie pregătit să apere organismul.Cu toate acestea, expunerea la virus, fie prin vaccin, fie prin infectare, poate antrena sistemul imunitar.Dacă este suficient de puternic, sistemul imunitar poate lupta mai bine când virusul apare din nou.
Cum funcționează vaccinurile?
Oamenii de știință spun că încă învață despre aspectele cheie ale virusului, inclusiv modul în care sistemele imunitare răspund odată ce o persoană este expusă. Ei susțin că rezultatele studiuluipot avea implicații mari pentru dezvoltarea vaccinului.
În general, anticorpii care ajută organismul să combată infecțiile sunt produse ca răspuns la particule străine. Vaccinurile funcționează inducând sistemul imunitar pentru a produce aceste molecule. Oficialii din domeniul sănătății au spus că nu există suficiente date pentru a indica faptul că anticorpii coronavirus asigură imunitatea împotriva virusului.
Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a spus la începutul acestei luni că un vaccin nu poate oferi imunitate pe termen lung dacă Covid-19 se comportă la fel ca alte coronavirusuri.
„Când te uiți la istoricul coronavirusurilor, virusurile obișnuite care provoacă răceala comună, rapoartele din literatura de specialitate arată că durataimunității protectoare variază de la trei la șase luni la aproape întotdeauna mai puțin de un an”, a spus el, în cadrul unui interviu.
„Aceasta nu înseamnă multă durabilitate și protecție”, a adăugat specialistul.
Despre pașapoartele de imunitate
Chiar dacă studiul este mic, cercetătorii care l-au efectuat au observat că rezultatele studiului pot stimula unii lideri mondiali să regândească emiterea așa-numitelor „pașapoarte de imunitate”.
Unele țări au luat în considerare eliberarea de pașapoarte sau certificate fără riscuri persoanelor care au anticorpi împotriva Covid-19, care le permit să călătorească sau să se întoarcă la muncă, presupunând că sunt protejate împotriva reinfectării.
Totuși, oamenii de știință nu sunt convinși că anticorpii oferă protecție.
Într-un articol publicat în ianuarie 2020 în publicațiaJournal of Medical Virology,se arată că răspunsul imunitar la un virus poate fi diferit de reacția la un alt virus, chiar dacă ambele sunt tipuri diferite de corovirusuri.Deși organismul își poate aminti de virus, în timp imunitatea scade și apare posibilitatea de reinfectare. Întrebarea este cât timp sistemul imunitar ține minte noul Coronavirus.
Pentru asta, trebuie să apelăm la studiile deja existente despre alte tipuri de coronavirusuri, nefiind încă suficiente date despre noul Covid-19. Cel mai asemănător este virusul SARS, care a provocat criza epidemică din anul 2002.
Un studiu din 2007 realizat deNational Institutes of Healtharată căanticorpii specifici virusului SARSau rămas la același nivel în sângele pacientului timp de aproximativ doi ani. Apoi, în al treilea an după contaminare, nivelul anticorpilor a avut tendința de a scădea rapid.Acest lucru sugerează că imunitatea la virusul SARS poate acționa timp de doi până la trei ani, fiind posibilă reinfectarea chiar și după trei ani.
Faptul că nu se știe încă exact cum funcționează imunitatea împotriva noului coronavirus și cât timp după infectare este activă, dă peste cap planificarea programelor de sănătate publică. Autoritățile spun că o dată ce o mare parte din populație a fost infectată și a căpătat imunitate, pandemia se va reduce.