Un studiu realizat în Germania pune Europa pe jar. Produsele provenite din Japonia sunt contaminate radioactiv şi pun în pericol sănătatea oamenilor, susţin cercetătorii germani. Autorii studiului precizează că normele europene sunt prea permisive şi dau exemplul unor tări precum Belarus sau Ucraina, unde limita maximă admisă a radioactivității este de 70 de ori mai mică decât în UE.
Orez, ardei graşi şi ketchup -multe persoane se întreabă dacă toate aceste produse provenite din Japonia mai sunt atât de sigure ca cele pe care le cumpăram înaintea producerii dezastrului de la Fukushima.
Autorii raportului Foodwatch, un grup de lobby german, se arată şocaţi că alimentele radioactive din Japonia pătrund fără probleme în Europa. Hrana este încărcată cu izotopi radioactivi, în urma catastrofei nucleare de la Fukushima.
Nici reprezentanţii Ministerului Agriculturii nu neagă că asemenea alimente ajung pe piaţa din Europa. Singura modalitate prin care ne putem dea seama dacă produsele sunt contaminate este analizarea lor la un laborator specializat.
Experţii germani susţin că normele Uniunii Europene permit pe piaţă o hrană contaminată cu până la 33 milisieverts pentru adulţi şi 68 de milisieverts pentru copii. Adică de 30, respectiv de aproape 70 de ori mai mare decât normele din Belorusia şi Ucraina, ţări care s-au mai confruntat cu pericolul radioactivităţii.
Până atunci însă, în afara Ucrainei şi Belorusiei, toată Europa continuă să importe produse japoneze contaminate. Specialiştii care au realizat studiul estimează că, numai în Germania, numărul bolnavilor de cancer ar putea creşte cu aproximativ 150.000 dacă produsele contaminate vor fi consumate de oameni.