Studiu: Expunerea la fungicide ar putea afecta creierul uman

Studiu: Expunerea la fungicide ar putea afecta creierul uman
Foto: viconsortium.com

Pesticidele și alți factori de mediu au fost legați în trecut de riscul crescut de autism și deteriorare cerebrală. Institutul Național de Sănătate din Statele Unite a încercat să identifice într-un studiu care sunt acele fungicide care ar putea să ne afecteze creierul, informează medicaldaily.com.

O anumită clasă de fungicide folosită în mod obișnuit poate afecta genele, astfel încât acestea ajung să semene celor ce pot fi văzute la pacienții cu autism, Alzheimer sau alte boli asemenea. Mai precis, piraclostrobin, trifloxistrobin, famoxadon și fenamidon afectează microtubulii, o structură din neuroni implicată în diviziunea celulară.

Cercetătorii susțin că munca lor, concentrată pe genetică, oferă o nouă perspectivă în identificarea chimicalelor ce ne-ar putea îmbolnăvi.

Doctorul Mark Zykla alături de colegii săi au început studiul pornind de la 300 de chimicale, dar și-au redus apoi cercetarea la șase clase separate, fiecare conținând chimicale care aveau o oarecare influență asupra expresiei genelor.

”Una dintre aceste grupe de chimicale modificau nivelurile multora dintre genele care sunt modificate și în creierul oamenilor cu autism sau Alzheimer”, a susținut Zylka într-o conferință de presă.

Grupul respectiv includea pesticidele rotenon, piridaben și fenpiroximat, precum și o nouă clasă de fungicide care include piraclostrobin, trifloxistrobin, famoxadon și fenamidon.

Cercetătorii au subliniat, însă, că nu pot afirma faptul că aceste chimicale ar cauza autismul sau Alzhaimer pentru că studiul trebuie aprofundat.

Totuși, ceea ce Zylka și colegii săi au descoperit este că aceste chimicale reduc expresia genelor implicate în comunicarea dintre neuroni. Creierul nu poate funcționa normal atunci când expresia genelor nu este cea corectă. De asemenea, aceste chimicale au cauzat și o mărire a expresiei genelor, asociată cu inflamarea sistemului nervos sau neuroinflamarea – văzută în general la persoanele bolnave de autism, Alzheimer și ale condiții neurodegenerative.

În plus, aceste chimicale fracturează structurile interne ale celulei creierului și stimuleză producția de radicali liberi, particule ce afectează celulele și care sunt văzute la persoanele ce suferă de boli ale creierului. Din nou, cercetătorii precizează că rezultatele lor nu au fost testate încă nici pe animale, nici pe oameni, ci au folosit doar celulele in vitro.

Folosirea rotenonului ca insecticid este în curs de eliminare în Statele Unite. Piraclostrobinul este ingredientul activ din produsele folosite la grădinărit, trifloxistrobinul se găsește în produsele folosite la culturile de struguri, fenamidon este activ în produsele pentru culturile de cartofi și morcovi, famoxadonul se folosește în culturile de cartofi, ceapă și la fructe, piridabenul pentru plantele ornamentale și florile cultivale în sere sau în aer liber, iar fenpiroximatul este ingredient activ în produsele folosite pentru plantele de casă.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourilor fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI