Studiu: Exploatarea gazelor de șist riscă să agraveze penuriile de apă din Statele Unite

Studiu: Exploatarea gazelor de șist riscă să agraveze penuriile de apă din Statele Unite
Foto: business24.ro

Exploatarea gazelor de șist în Statele Unite are loc în regiuni deja confruntate cu ”stres hidric” și riscă să agraveze penuriile de apă, arată un studiu al grupului de organizații Cere, citat de AFP.

Exploatarea petrolului și gazelor de șist se realizează, în principal, prin tehnica fracturării hidraulice care constă în injectarea la o presiune foarte mare a unor cantităţi mari de apă cu nisip şi aditivi chimici, pentru a elibera hidrocarburile închise în roci.

Aproximativ jumătate din puțurile săpate începând cu anul 2011 în SUA și Vestul Canadei în scopul utilizării acestei tehnici controversate se află în regiuni care deja se confruntă cu un puternic ”stres hidric”- atunci când cererea de apă depăşeşte cantitatea disponibilă într-o anumită perioadă sau atunci când utilizarea apei este limitată de proasta calitate a acesteia – arată studiul Ceres.

Potrivit sursei citate, studiul a fost realizat în baza a 40.000 de forări efectuate între 2011 şi mai 2013.

”Fracturarea hidraulică agravează concurenţa pentru apă în unele din regiunile cel mai afectate de secetă şi stresul hidric”, rezumă Mindy Lubber, preşedinta Ceres, care reuneşte agenţii neguvernamentale, cercetători şi companii.

Raportul subliniază impactul exploatării gazelor de șist în California, stat ce se confruntă cu una dintre cele mai grave episoade de secetă din ultimul secol.
”Dezvoltarea gazelor de şist în multe regiuni (din SUA) se bazează, în mare parte, pe resursele de apă subterană, care sunt, în general, mai puţin reglementare decât cele de suprafaţă, agravând astfel riscul de diminuare a resurselor de apă”, argumentează documentul.

Studiul face apel la o mai mare transparenţă şi cere companiilor să dezvăluie cantitatea de apă utilizată în fiecare din puţuri, raţionalizând, în acelaşi timp, utilizarea sa, pentru a evalua mai bine amploarea problemei.

Conform agenției franceze, exploatarea gazelor şi petrolului de şist alimentează o revoluţie energetică în SUA, care ar putea deveni, anul acesta, cel mai mare producător de ”aur negru” al planetei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)