Un nou studiu despre COVID-19 explică de ce statele din Europa de Est sunt mai puțin afectate de pandemie. Totul se explică prin diferențe de natură genetică

Publicat: 10 04. 2020, 16:14
sursa foto: hepta/Zuma Press / Handout Defensie - Defence Tb

Cercetătorii belgieni explică într-un studiu nou despre COVID-19 de ce unele țări sunt mai afectate de pandemia de coronavirus decât altele. Impactul coronavirusului este determinat de anumite caracteristici genetice, au concluzionat cercetătorii belgieni. AceștiaaAu descoperit o legătură evidentă între o genă (ACE1) și dezvoltarea Covid-19. Întreaga lume se confruntă cu Covid-19, dar nu toate țările sunt afectate în aceeași măsură.

În țările scandinave, numărul morților este mult mai mic decât media celorlalte state, iar în țările din Balcani, numărul mortilor este, de asemenea, relativ scăzut. În schimb, Covid-19 a lovit cu putere în nordul Italiei, Spaniei și New York, în Statele Unite. De asemenea regiunile Limburg din Olanda și Hainaut din Belgia au fost, de asemenea, cel mai puternic lovit.
Potrivit cercetătorilor, cu cât mai mulți cetățeni au polimorfismul D a genei în cauză, cu atât mai puține decese au fost înregistrate. „În general, cu cât vă aflați mai departe în Europa, cu atât este mai comun polimorfismul D al genei ACE1”, spune profesorul Joris Delanghe. „În același timp, puteți vedea că severitatea epidemiei Covid-19 scade pe măsură ce vă deplasați din Europa de Vest în Europa Centrală și de Est. „

Până la 41% din diferențele de contaminare între țări pot fi explicate prin frecvența acestui polimorfism particular. Oamenii de știință au găsit informații în bazele de date științifice despre frecvența fiecăruia dintre aceste polimorfisme în rândul populațiilor din 25 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Când au comparat aceste date cu cele de la Universitatea Johns Hopkins cu privire la numărul de infecții și decese în aceste țări, au găsit o asociere evidentă pentru una dintre aceste gene, gena ACE1.

Un nou studiu răstoarnă tot ce știam despre COVID-19: Majoritatea populației ar fi putut fi infectată deja fără să știe acest lucru

Acesta nu este singurul studiu științific ce răstoarnă tot ceea ce știam până acum despre pandemia de COVID-19. Cercetătorii chinezi au descoperit că majoritatea infecțiilor cu COVID-19 se produc la pacienți care nu prezintă niciun fel de simptome.

Nu mai puțin de 130 de cazuri din 166 de noi infectări (78%) identificate în 24 de ore până în după-amiaza zilei de miercuri, 1 aprilie au fost asimptomatice, a declarat Comisia Națională de Sănătate din China, scrie portalul bjm.com.

Aceste rezultate indică faptul că e destul de probabil ca virusul să circule mai mult decât s-a crezut în general și că mare parte a populației a fost deja expusă fără să știe.
Utilizatorii rețelelor de socializare din China și-au exprimat temerile că purtărorii coronavirusului fără simptome ar putea răspândi boala în mod inconștient, mai ales acum că infecțiile au încetinit și autoritățile au redus limitele de călătorie.

Zhong Nanshan, un consilier medical principal al guvernului chinez, a declarat că infecțiile asimptomatice nu vor putea provoca un alt focar major de covid-19 dacă astfel de persoane ar fi fost izolate.

Pandemia de coronavirus, în lume

Pandemia de coronavirus afectează în acest moment 210 state și teritorii cauzând peste 1,6 milioane de persoane infectate.. Numărul persoanelor decedate din cauza COVID-19 se apropie de pragul de 96.000. Alți aproape 50.000 sunt în stare gravă sau critică, dar 356.600 de oameni au fost declarați vindecați.

Cele mai multe cazuri au fost raportate în Statele Unite, Spania, Italia, Germania și Franța, iar cele mai multe decese în Italia, Statele Unite, Spania și Franța.