Studiu privind COVID-19: Când va fi ridicată carantina din cauza coronavirusului în Europa și în SUA. Ce spun specialiștii despre un posibil nou val de infectări

Studiu privind COVID-19: Când va fi ridicată carantina din cauza coronavirusului în Europa și în SUA. Ce spun specialiștii despre un posibil nou val de infectări

Anliștii de la Deutsche Bank au publicat un studiu care prezice când ar urma să fie eliminate restricțiile și carantina impuse de guverne pentru combaterea răspândirii coronavirusului, pe baza experienței din China, unde după mai multe luni de luptă contra COVID-19, viața de zi cu zi revine la normal. În prezent, 1.274.335 cazuri de infectări cu COVID-19 au fost raportate la nivel global, 264.837 fiind cazuri recuperate, dar 45.893 situații grave. Nu mai puțin de 69.475 de oameni au murit de la debutul epidemiei, devenită între timp pandemie.

Cele mai severe restricții impuse în China au fost în epicentrul focarului, orașul Wuhan, apoi în provincia Hubei. La începutul lunii martie, oficialii au început să-i încurajeze pe cei din afara provinciei Hubei să se întoarcă la serviciu. Astfel pe 25 martie restricțiile de călătorie din provincia Hubei au fost ridicate, în timp ce Wuhan va aștepta această măsură până pe 8 aprilie. Vârful epidemiei de COVID-19 a fost atins în Hubei pe 26 ianuarie. După această dată numărul de noic cazuri a scăzut constant.

O echipă condusă de analistul Luke Templeman și strategul Jim Reid notează că ar putea fi nevoie de o a doua sau a treia blocare a călătoriilor pentru diferite țări. Pe baza experienței din Hubei, ei cred că SUA și Germania ar putea începe să ridice restricțiile pe 22 mai. Primele măsuri de renunțare a restricțiilor în Italia ar putea fi luate pe 7 mai, având în vedere că focarul sever a început mai devreme, în timp ce Spania și Franța ar putea lua astfel de măsuri pe 18 mai, iar Marea Britanie după 23 mai, scrie barrons.com.

Studiul Deutsche Bank remarcă faptul că există mari diferențe între experiența provinciei Hubei și evenimentele din alte părți ale lumii, deoarece a fost prima regiune care s-a ocupat de focar, iar țările occidnetale sunt acum înarmate cu informații mult mai bune. Pe de altă parte, China a reușit să pună în aplicare restricții dure pentru Hubei în special în interiorul provinciei, chinezii interzicând efectiv circulația şi limitând libertățile civice a milioane de oameni, ceea ce majoritatea țărilor democratice nu pot face.

Decizia de relaxare a restricțiilor depinde foarte mult de modul în care progresează curba epidemică din fiecare țară. Această evoluție reflectă deciziile luate cu 14 zile mai devreme, având în vedere perioada probabilă de incubație a virusului. În Hubei, rata de creștere de trei zile în cazuri noi a scăzut de la peste 200% la 63% în cele 14 zile de la instituirea restricțiilor. În cele din urmă, au trecut 63 de zile de la stabilirea restricțiilor până la ridicarea lor.

Pe de altă parte, dacă apar noi focare sau dacă virusul suferă o mutaţie, ceea ce face ca orice anticorp existent în rândul populației să nu aibă relevanță, se așteaptă ca guvernele să își asume noi restricții dure pentru combaterea pandemiei și eforturile să fie luate de la capăt.

Europa și SUA, noile focare de COVID-19

În continuare, Statele Unite ale Americii rămâne cea mai afecată țară de noul coronavirus, cu 336,851 de cazuri confirmate, urmată de Spania și Italia, fără urmă de îmbunătățire a situației.

La polul opus, țările Asiei de Sud sau cele africane, (Burundi, Malawi, Sierra Leone sau Nepal) înregistrează mai puțin de 10 cazuri confirmate. Cu toate acestea, testările pentru COVID-19 lipsesc în multe dintre aceste state, raportarea fiind, astfel, neconcludentă.

Raportându-ne la Europa, Spania a detronat Italia în numărul de cazuri, devenind astfel a doua cea mai afectată țară la nivel mondial, cu 131.646 de cazuri confirmate și 12.641 de decese. Totuși, Spania a înregistrat duminică 674 de decese, cel mai mic număr din ultimele nouă zile. Italia, țara de pe locul trei, a înregistrat în total 128.928 de infectări, raportând în ultima vreme un număr tot mai mic al victimelor (766 de decese vineri, 681 sâmbătă, 525 duminică). Ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, a declarat că se pregătește un plan pentru redeschiderea treptată a țării, dar distanțarea socială va continua să fie o regulă strictă.

De remarcat în acest context este Muntenegru, fiind ultima țară europeană care a înregistrat un caz de coronavirus (prima confirmare a fost pe 17 martie). Cea mai recentă raportare, din data de 5 aprilie, arăta doar 214 cazuri.

Numărul deceselor zilnice din Italia, în continuă scădere

Pe de altă parte, numeroase state care au fost grav afectate până acum de pandemie dau semne de îmbunătățire a situației, după măsuri preventive draconice. Italia a raportat, duminică, 525 de decese cauzate de pandemia de coronavirus, bilanțul total ajungând la 15.887 de persoane. Cu toate acestea, numărul zilnic al morților este în scădere după ce vineri au fost înregistrate 766, iar sâmbătă 681.

4.316 de persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus în ultimele ore. Bilanțul total al celor testați pozitivi este de 128.948 de oameni, dintre care 21.815 s-au recuperat, iar 3.977 sunt în stare critică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`