Studiu: Copiii și adolescenții sunt cu 50% mai puțin expuși la infectarea cu COVID-19 decât adulții

Publicat: 22 05. 2020, 21:51

Copiii și adolescenții sunt cu 50% mai puțin expuși la infectarea cu COVID-19 decât adulții, arată unul dintre cele mai recente studiimedicale. De asemenea, copiii par mai puțin susceptibili de a răspândi virusul, cu toate că există încă incertitudine în acest sens.

Este deja clar că persoanele cu o vârstă fragedă au un risc mult mai scăzut de a se îmbolnăvi grav sau de a muri din cauza noului coronavirus.

Cercetătorii au trecut prin 6.332 de studii din întreaga lume – o mare parte din ele nepublicate în mod oficial – pentru a încerca să obțină răspunsuri. Au identificat doar 18 cercetări cu date utile.

Acestea au fost un amestec de studii care au testat modul în care virusul se răspândește în școli sau gospodării prin testarea riguroasă a contactelor, precum și studii care testează un număr mare de oameni dintr-o populație pentru a vedea cine poartă virusul.

Analiza a arătat că riscul de infectare cu COVID-19 era cu 56% mai puțin în cazul copiiilor decât în cazul adulților, atunci când erau expuși la o persoană infectată.

Au fost discuții despre diferențele dintre plămânii copiilor care îngreunează accesul virusului sau că sunt expuși la mai multe răceli legate de coronavirus, care ar putea duce la un anumit grad de imunitate.

Copiii, mai puțin susceptibili să fie principala sursă de infecții

Dovada a fost mai puțin clară în ceea ce privește cât de ușor răspândesc copiii virusul. De exemplu, un studiu făcut pe 31 de grupuri de persoane infectate a arătat că doar trei (10%) au fost începute de la un copil. Cifra echivalentă a gripei este de 54%.

Cu toate acestea, cercetătorul au spus că, dacă copiii erau mai puțin sensibili la virus, aceștia sunt, de asemenea, mai puțin susceptibili să fie principala sursă de infecții.

Cu toate acestea, grupul de cercetători „Independent SAGE” a publicat propriaopinia, spunând că școlile nu ar trebui să se redeschidă până când nu există posibilitatea de a urmări răspândirea virusului și de a testa pe oricine intră în contact cu persoanele infectate.

De asemenea, a spus că riscul pentru elevi ar fi redus la jumătate dacă redeschiderea ar fi întârziată cu două săptămâni, ca urmare a reducerii unor cazuri ulterioare.

Ce spun specialiștii din România despre transmiterea COVID-19 la copii

Medicul Mihai Craiu aduce în discuție o altă perspectivă în ceea ce privește riscul de infectare cu COVID-19 la copii.

Acesta precizează într-o analiză publicată pe Facebook că una dintre măsurile care au contribuit la scăderea semnificativă a curbei în ceea ce privește evoluția cazurilor de COVID-19 este închiderea școlilor.

“Un studiu recent publicat în Science documentează că există aparent o susceptibilitate de 3 ori mai mică a copilului la achiziția noului coronavirus, față de adult. Dar copiii respectă puțin/deloc regulile de distanțare socială și interacționează “riscant” cam de 3 ori mai frecvent decât adulții, motiv pentru care riscul de infecție, în ansamblu, este similar”, a scris medicul Mihai Craiu.

De asemenea, acesta a mai precizat cărata de transmitere a virusului este mică în rândul copiiilor, însă aceștia sunt purtători ai noului coronavirus, la fel ca un adult.