Studiu: Cantitatea de deșeuri plastice din nordul Oceanului Pacific a crescut de 100 de ori în ultimii 40 de ani

Studiu: Cantitatea de deșeuri plastice din nordul Oceanului Pacific a crescut de 100 de ori în ultimii 40 de ani
Cantitatea fragmentelor de plastic care plutesc în nord-estul Oceanului Pacific a crescut de 100 de ori în ultimii 40 de ani. Cercetătorii din cadrul Institutului de Oceanografie Scripps au documentat uriașa...

Cantitatea fragmentelor de plastic care plutesc în nord-estul Oceanului Pacific a crescut de 100 de ori în ultimii 40 de ani. Cercetătorii din cadrul Institutului de Oceanografie Scripps au documentat uriașa creștere în cadrul unei călătorii efectuate pe apele din California. Ei au comparat fiecare dintre ”capturile” de plastic cu precedentele date din regiune, relatează BBC. Grupul și-a publicat decsoperirile în jurnalul Biology Letters.

”Nu ne-am așteptat să găsim așa ceva. Când te duci în largul Pacificului de Nord ceea ce găsești acolo poate varia foarte mult. Prin urmare a fost o adevărată surpriză să găsim uriașa creștere”, a declarat Miriam Goldstein, unul dintre cercetătorii Scripps.

Plasticul ajuns în ocean nu se scufundă, în schimb se descompune. Lumina Soarelui și acțiunea valurilor degradează rămășițele în timp transformându-le în bucățele de mărimea unei unghii, sau chiar mai mici.

Cercetătorii sunt îngrijorați deoarece aceste micro-materiale pot fi înghițite de organismele marine. Cercetătorii au descoperit însă și o altă consecință a prezenței plasticului în ocean: insectele marine precum ”Halobates sericeus” folosesc plasticul pentru a-și depune ouăle, împrăștiindu-se astfel pe suprafața oceanului. 

Studiul Scripps vine după ce un alt raport al aceleiași instituții a relevat faptul că 9% din peștii colectați în timpul expediției Seaplex aveau plastic în stomac. Studiul estimează că peștii aflați la adâncimi medii în nordul Oceanului Pacific înghit între 12.000 – 24.000 de tone de plastic pe an.


Urmăriți B1TV.ro și pe
`