Consumatorii de cafea au cu 50% mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2, decât cei care nu consumă deloc această băutură, iar cercetătorii consideră că în spatele acestui beneficiu zace efectul antiinflamator al cafelei, relatează Reuters.
Potrivit unui studiu recent realizat, cafeaua are atât efecte benefice pentru organism, cât și negative.
„O relaţie invers proporţională între consumul de cafea şi diabet a fost raportată în mai multe cercetări prospective, chiar dacă unele dintre acestea au generat rezultate neconcludente”, a spus Demosthenes B. Panagiotakos, cercetător la Departamentul de nutriţie şi dietetică de la Universitatea Harokopio din Atena.
Deși cercetătorii greci au analizat răspunsurile oferite de participanții la studiu, care au consumat cafea în cantități normale, ei încă nu pot fi siguri că această licoare ar putea preveni diabetul, însă studiul lor ar putea sta la baza formulării unei noi ipoteze medicale de tip cauză-efect.
Studiu a fost efectuat în perioada 2001-2002, pe un eșantion de peste 1.300 de persoane în vârstă de peste 18 ani din Atena. Cantitatea obișnuită de cafea este de peste 1,5 cești pe zi. Dintre participanții la studiu 816 de persoane au declarat că beau mai puțin de 1,5 cești de cafea pe zi, 385 sunt consumatori „obişnuiţi” şi 239 persoane nu consumau deloc această băutură.
Astfel consumatorii de cafea “obișnuiți” au prezentat un risc de diabet cu 54% mai mic în comparaţie cu persoanele care nu beau deloc cafea, rezultate obținute prin evaluarea concentrațiile de antioxidanți din sânge.
Potrivit Autoritatății Europeane pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) persoanele adulte pot consuma 400 de ml de cafea pe zi, fără a fi supuși vreunui risc medical. O cafea de tip expresso conţine de obicei între 70 şi 100 mililitri.