Măsura gheții marine arctice a prezentat la sfârșitul lunii octombrie un nivel record pentru această perioadă, informează Al Jazeera.
Acest comportament este șocant având în vedere faptul că gheața arctică a fost în declin zeci de ani datorită încălzirii globale.
Mai bine de peste 80% din gheața marină ce iarna ocupă zone largi, dispar în fiecare vară. În mod normal vara nu ar trebui să se topească o cantitate așa de mare, cantitatea de topire a gheții în ultima perioadă fiind în jur de 5 până la 15 milioane de kilometri pătrați.
Anul aceasta gheața din Antarctica a atins punctul culminant, cu un nivel de topire enorm înregistrat pe 31 august, iar acum este la valoarea sa a doua cea mai mare la record pentru sfârșitul lunii octombrie.
Datorită acestui fenomen pasajul de Nord-Vest, dintre porțiunea Arctică din Canada și Atlantic, poate fi acum viabilpentru traseu comercial.
Studiul publicat în septembrie de revista Nature Climate Change, arată că principalele cauze sunt datorate schimbărilor climatice, semnele acesteia fiind încălzirea oceanului, subțierea recifului de gheață, accelerarea debitului ghețatilor.
"O schimbare mult mai amenințătoare este mai adânc în jos în ocean, datorită ratelor îngrijorătoare ale încălzirii oceanelor subterane ce au fost detectate împotriva fâșiei de gheață de la suprafață. Există temeri reale sub suprafața de topire care ar putea destabiliza fâșiile de gheață, accelerând în viitor creșterea nivelului mării la nivel mondial", au afrimat trei dintre autorii studiului.
Potențialul de creștere a nivelului mării măsoară în prezent 45 de metri.
Faptul că și gheața marină din Antarctica se află în declin, iarnivelul mării persistă să crească, ar trebui să elimine orice sentiment de confort.