Studiu: Antarctica se topește într-un ritm alarmant de repede

Studiu: Antarctica se topește într-un ritm alarmant de repede
Foto: scoopwhoop.com

Măsura gheții marine arctice a prezentat la sfârșitul lunii octombrie un nivel record pentru această perioadă, informează Al Jazeera.

Acest comportament este șocant având în vedere faptul că gheața arctică a fost în declin zeci de ani datorită încălzirii globale.

Mai bine de peste 80% din gheața marină ce iarna ocupă zone largi, dispar în fiecare vară. În mod normal vara nu ar trebui să se topească o cantitate așa de mare, cantitatea de topire a gheții în ultima perioadă fiind în jur de 5 până la 15 milioane de kilometri pătrați.

Anul aceasta gheața din Antarctica a atins punctul culminant, cu un nivel de topire enorm înregistrat pe 31 august, iar acum este la valoarea sa a doua cea mai mare la record pentru sfârșitul lunii octombrie.

Datorită acestui fenomen pasajul de Nord-Vest, dintre porțiunea Arctică din Canada și Atlantic, poate fi acum viabilpentru traseu comercial.

Studiul publicat în septembrie de revista Nature Climate Change, arată că principalele cauze sunt datorate schimbărilor climatice, semnele acesteia fiind încălzirea oceanului, subțierea recifului de gheață, accelerarea debitului ghețatilor.

"O schimbare mult mai amenințătoare este mai adânc în jos în ocean, datorită ratelor îngrijorătoare ale încălzirii oceanelor subterane ce au fost detectate împotriva fâșiei de gheață de la suprafață. Există temeri reale sub suprafața de topire care ar putea destabiliza fâșiile de gheață, accelerând în viitor creșterea nivelului mării la nivel mondial", au afrimat trei dintre autorii studiului.

Potențialul de creștere a nivelului mării măsoară în prezent 45 de metri.

Faptul că și gheața marină din Antarctica se află în declin, iarnivelul mării persistă să crească, ar trebui să elimine orice sentiment de confort.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie