Stratfor: Viktor Orban balansează între Rusia și Occident pentru a supraviețui, fără să creadă că o alianță România-Polonia poate bloca avansul rușilor spre vest

Stratfor: Viktor Orban balansează între Rusia și Occident pentru a supraviețui, fără să creadă că o alianță România-Polonia poate bloca avansul rușilor spre vest

O analiză a agenției de stategie Stratfor, dată marți spre publicare, vorbește despre manevrele Ungariei cu Rusia, precizând faptul că premierul maghiar balansează între puterea de la Moscova și Occident, necrezând că o alianță România-Polonia poate bloca avansul Rusiei spre vest.

Șeful Stratfor, George Friedman, semnează analiza intitulată ”Zone de frontiere: Manevrele Ungariei”, în care explică cum Viktor Orban ”vede UE ca pe un eșec masiv”.

”Marea Depresiune din Europa mediteraneană, în contrast cu prosperitatea germană, este pur și simplu repetarea unui joc vechi. Ungaria se află în est, în zona de graniță dintre Peninsula Europeană și Rusia. Criza din Ucraina indică faptul că tensiunea în regiune se apropie de un punct de fierbere. El trebuie să conducă Ungaria undeva. Orban se confruntă cu o criză la frontierele sale, care poate sau nu poate aduce forțele ruse înapoi la frontiera ungară”, scrie Stratfor.

Astfel, concluzionează agenția, Orban nu se poate baza nici pe sprijinul german și nici pe cel al SUA.

Pe de altă parte, Viktor Orban „s-ar putea confrunta cu o Rusie care să revină la frontiera de est a Ungariei. Ungaria are doar 9 milioane de locuitori, iar forțe externe o pot copleși cu ușurință. Spațiul lui de manevră este limitat”, mai crede agenția de analiză.

În aceste condiții, premierul maghiar nu crede că o alianță româno-polonă, la care Ungaria să se alature, ar putea bloca Rusia.

„Chiar dacă Ungaria s-ar alătura unei alianțe polono-române, el nu ar avea nicio siguranță că aceasta ar putea bloca puterea rusă. Pentru ca aceasta să se întâmple, o putere majoră trebuie să-și ofere sprijinul. Cu o Germanie ieșită din joc, mai rămâne SUA. Dar chiar dacă Statele Unite ar intra în luptă, aceasta nu se va întampla prea curând”, susține Stratfor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`