Strania poveste a unei bone din Filipine: Muncitorii străini sunt deportaţi din cauza neputinţei autorităţilor din România

Publicat: 11 08. 2022, 09:59
Actualizat: 11 08. 2022, 10:01
bona
Sursa Foto: Flickr.com

Guvernul a crescut numărul muncitorilor străini la 100.000 pentru acest an, dar cu toate acestea autoritățile române, inclusiv Inspectoratul General pentru Imigrări, nu fac faţă solicitărilor.

Sunt luni de zile de când numeroase agenţii de recrutare a personalului străin reclamă modul defectuos de acordare a vizelor, însă acum lucrurile au ajuns la un cu totul alt nivel, iar vieţile unor oameni nevinovaţi, aflaţi la mii de kilometri depărtare de casele lor, sunt complet zdruncinate de incapacitatea autorităţilor române de a face faţă solicitărilor de procesare a actelor, potrivit adevarul.ro.

Muncitori străini, deportaţi din cauza neputinţei autorităţilor din România

Problemele au început să apară pe măsură ce numărul muncitorilor străini care pot lucra în țara noastră a crescut. Acesta este și cazul muncitorilor care au fost deportați din cauza unor lacune judiciare. Asta s-a întâmplat și cu Alma Caballero, o bonă filipineză care a fost arestată și luată în custodia autorităţilor direct de la domiciliul angajatorului său .

„Angajata mea a ajuns în ţară prin intermediul agenţiei Work from Asia, iar eu am preluat-o de la un alt angajator din luna aprilie a anului trecut. În condiţiile în care permisul ei de şedere a ieşit în 3 august 2021 şi expiră pe 3 august 2022, actele pentru reînnoirea documentului au fost depuse pe data de 19 iulie 2022.

Ieri, cei de la IGI au venit la mine acasă, au cerut să o vadă şi au ridicat-o pe motiv că lucrează la negru, ea având un permis valabil până în data de 3 august 2022 şi un dosar de prelungire a şederii aflat în curs de analiză. Noi aşteptam programarea pentru reînnoirea permisului şi am înţeles că sunt foarte aglomeraţi cei de la IGI, însă sub nicio formă nu anticipam o asemenea desfăşurare de forţe.

Alma Caballero este înainte de toate un om extraordinar, un membru al familiei noastre. Toţi banii ei se duc acasă, la părinţii săi, pentru îngrijirea celor doi copii. După ce a stat aproape 7 ore în custodia autorităţilor, Alma şi-a găsit forţa de a veni acasă cu zâmbetul pe buze, pentru a avea grijă de copii”, a declarat doamna Alexandra Craina, angajatoarea Almei Caballero.

Despre situaţia dezarmantă prin care trece bona filipineză

„Sunt recunoscătoare familiei în care lucrez, pentru că sunt oameni buni, care mi-au demonstrat cât de mult ţin la mine, prin faptul că nu m-au abandonat pe mâinile celor de la Imigrări. Îi iubesc, le mulţumesc şi sunt foarte recunoscătoare că îmi sunt alături”, a declarat Alma Caballero.

Despre situaţia Almei Caballero, a oferit mai multe agenţia care i-a asigurat recrutarea şi plasarea angajatei străine.

„IGI a dat o amendă şi o dispoziţie de părăsire a ţării pentru o muncitoare străină într-o manieră complet şocantă. În condiţiile în care a fost urmată întocmai procedura dictată de autorităţi, rezultatul este unul care sfidează legalitatea.

Mai mult decât atât, au eliberat o dispoziţie prin care angajata trebuie să plece din ţară în termen de 15 zile, iar angajatorul a primit o amendă de 10.000 de lei. Totul în condiţiile în care doamna Caballero are un contract de muncă înregistrat, însă din cauza lipsei de resurse cu care se confruntă autorităţile, au invocat motivul că angajata ar munci ilegal în România. Complet fals şi strigător la cer.

Justificarea primită din partea autorităţilor nu are niciun temei legal, care să susţină motivele invocate”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia.

Angajatorul care doreşte să angajeze străini trebuie să se adreseze IGI cu documentele prevăzute de lege

Accesul străinilor pe piaţa forţei de muncă din România este reglementat prin Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, potrivit sursei citate.

Cetăţenii străini non-UE pot lucra pe teritoriul ţării noastre numai după obţinerea avizului de angajare eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) în baza cererii depuse de angajator.

De asemeea, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă identifică dacă persoanele sunt înregistrate în evidenţe, în caz contrar procedând la contactarea acestora în vederea înregistrării în baza de date şi acordarea sprijinului necesar în vederea reîncadrării pe piaţa muncii din România.