Stoltenberg (NATO), reacție după anunțul lui Putin privind retragerea din tratatul nuclear cu SUA: Prin decizia Rusiei, întreaga arhitectură de control al armelor a fost demontată (VIDEO)

Stoltenberg (NATO), reacție după anunțul lui Putin privind retragerea din tratatul nuclear cu SUA: Prin decizia Rusiei, întreaga arhitectură de control al armelor a fost demontată (VIDEO)
Foto: Hepta - DPA Images

Primă reacție din NATO după anunțul lui Vladimir Putin privind retragerea Rusiei din tratatul New START cu SUA pentru controlul armelor nucleare. Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței, a declarat că Moscova practic a demontat întreaga arhitectură de control al acestor arme. El a îndemnat Rusia să-și reconsidere poziția.

Stoltenberg a mai ținut să amintească faptul că Putin e cel care a declanșat războiul de cucerire în Ucraina și a subliniat, din nou, că sprijinul Occidentului pentru Ucraina trebuie intensificat deoarece o Rusie învingătoare face ca întreaga lume să fie mai periculoasă.

Stoltenberg, reacție după ce Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind controlul armelor nucleare

„Regret decizia de a-și retrage participarea din tratatul New START. Prin decizia Rusiei de azi, întreaga arhitectură de control asupra armelor nucleare a fost demontată. Încurajez cu tărie Rusia să își reconsidere decizia și să respecte acordurile”, a declarat Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe comune cu Josep Borrell, șeful diplomației UE, și Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

Reacția vine după ce Valdimir Putin a anunțat, în discursul ținut în fața parlamentului rus, că țara sa își suspendă participarea la tratatul New START cu SUA. El a dat apoi vina pe Occident, spunând că este „ori cinic, ori prost” în modul în care abordează problema controlului armelor și în raportarea la Rusia pe acest subiect.

Stoltenberg: Putin nu trebuie lăsat să câștige în Ucraina

Șeful NATO a ținut apoi să amintească mizele conflictului din Ucraina pentru întreaga planetă.

„Putin e cel care a început acest război imperial de cucerire și, după cum a spus și azi, se pregătește pentru mai mult război. Putin nu trebuie să câștige, asta ar fi periculos pentur noi și pentur întreaga lume. Așa că trebuie să intensificăm sprijinul pentru Ucraina”, a mai declarat Jens Stoltenberg.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`