Antrenarea piloților ucraineni pe avioanele de luptă occidentale F-16 nu face din NATO o parte a conflictului, a declarat marți șeful acesteia, Jens Stoltenberg, întrucât aliații s-au angajat să accelereze pregătirile. Stoltenberg a spus că Ucraina are dreptul să se apere, scrie usnews.
„Ajutăm Ucraina să susțină acest drept”, a spus el reporterilor de la Bruxelles. „Asta nu face ca NATO și aliații NATO să fie parte la conflict”.
Luni, înalți diplomați ruși au declarat că transferul de avioane F-16 în Ucraina va ridica problema rolului NATO în conflict.
Președintele american Joe Biden a aprobat vineri programele de pregătire pentru piloții ucraineni pe avioanele F-16. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a asigurat pe Biden că avioanele nu vor fi folosite pentru a trece pe teritoriul Rusiei.
„Acesta este un pas important care se pare că ne va permite să livrăm apoi avioane de luptă la un moment dat”, a spus Stoltenberg, care a descris mișcarea drept „un semnal foarte clar că suntem acolo pe termen lung și că Rusia nu ne poate aștepta”.
O coaliție de națiuni cu avioane de luptă stabilea între timp calendarul concret pentru începerea antrenamentului.
„Vom accelera acum că avem undă verde”, a declarat ministrul olandez al apărării Kajsa Ollongren reporterilor în marja întâlnirii cu omologii săi din UE la Bruxelles.
Ea a spus că instruirea a fost un efort coordonat de Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Țările de Jos și alți aliați și că mai multe țări s-ar putea alătura.
Germania a spus că caută modalități de a sprijini coaliția cu avioane de luptă.
„Ne uităm la cele câteva opțiuni pe care le putem avea teoretic”, a spus ministrul Apărării Boris Pistorius.
„Dar nu va fi semnificativ, deoarece pur și simplu nu avem avioane de luptă F-16 singuri și este puțin probabil să putem ajuta foarte mult la pregătirea piloților”.