Ștefan Popescu: Jihadul Islamic Palestinian, mai rău decât Hamas / Țările arabe erau interesate de normalizarea relațiilor cu Israel, au la bază principiul de politică externă „inamicul inamicului meu este prietenul meu” (VIDEO)

Ștefan Popescu: Jihadul Islamic Palestinian, mai rău decât Hamas / Țările arabe erau interesate de normalizarea relațiilor cu Israel, au la bază principiul de politică externă „inamicul inamicului meu este prietenul meu” (VIDEO)
Sursa: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Țările arabe erau interesate de normalizarea relațiilor cu Israel pentru că au la bază principiul de politică externă „inamicul inamicului meu este prietenul meu”, iar Israel este singura putere militară credibilă care să țină în șah Iranul, a explicat Ștefan Popescu, analist de politică externă, marți, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Ștefan Popescu, pe B1 TV, despre criza din Orientul Mijlociu

Întrebat despre tentativa de asasinare a președintelui palestinian Mahmoud Abbas, analistul român a explicat: „Arată radicalizarea unor largi segmente ale societății palestiniene, fie că vorbim de Gaza, fie că vorbim de Cisiordania. Vedeți că Hamas nu a fost singur. A avut un aliat mai mic. Hamas are legături cu anumite state. Există și un aliat care este mai rău decât Hamas, pentru că există nuanțe care merg spre mai rău, este Jihadul Islamic Palestinian”.

„Terorist a fost și Yasser Arafat, pe urmă a fost recunoscută cu autoritate statală, a fost acceptat de comunitatea internațională, dar Arafat nu avea înveliș religios. În acest moment, chestiunea palestiniană a îmbrăcat o haină islamistă, religioasă, civilizațională. Acesta este un mare pericol”, a adăugat Ștefan Popescu.

„Pe Abbas îl lăsăm la o parte, pentru că aproape că nu mai contează, este un om de aproape 88 de ani, susținut într-adevăr de Israel. Acum noi trebuie să ne întrebăm și la anumite greșeli strategice, pentru că, vedeți, eu așa am studiat cel puțin la istorie, poate o fi o greșeală, dar există formula timpului lung, anumite greșeli în istorie, nu apar evenimentele așa. De ce s-a radicalizat populația palestiniană? (…) Am mai spus-o, suntem în «Crima din Orient Express» a Agathei Christie, toți din trenul Orient Express erau responsabili de această criză”, a continuat el.

Ștefan Popescu spune că țările arabe „erau împotriva Hamasului, interesate bineînțeles de normalizarea relațiilor cu Israelul pentru că au la bază principiul de politică externă – și Arabia Saudită, și Emiratele, și Bahrainul, și Iordania, și Egiptul – «inamicul inamicului meu este prietenul meu»”.

„«Inamicul inamicului» meu, adică Iranului, este Israelul, singura putere militară credibilă care să țină în șah Iranul, având în și 100 de ogive nucleare, nu mai vorbim de capacitățile absolut admirabile din punct de vedere convențional”, spune Ștefan Popescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`