Ștefan Popescu, despre vizita lui Marcel Ciolacu: Israelul este cel mai important partener al României din afara sferei euroatlantice. Noi, mergând acolo, consolidăm și parteneriatul cu SUA (VIDEO)

Ștefan Popescu, despre vizita lui Marcel Ciolacu: Israelul este cel mai important partener al României din afara sferei euroatlantice. Noi, mergând acolo, consolidăm și parteneriatul cu SUA (VIDEO)
Premierul Marcel Ciolacu, într-o vizită în Israel pe 17 octombrie 2023. Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Israelul este cel mai important partener al României din afara sferei euroatlantice, a declarat analistul de politică externă Ștefan Popescu, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Alex Vlădescu.

Ștefan Popescu, pe B1 TV, despre vizita lui Marcel Ciolacu în Israel

Analistul român a explicat că „delegația României nu este în pericol” în Israel, întrucât „statul israelian are capacitatea să asigure protecția în momentul în care delegații străine de asemenea nivel se află pe teritoriul său”.

„Vă mai amintesc un lucru, că pe 17 octombrie, anul trecut, premierul Marcel Ciolacu a fost primul șef de guvern care a vizitat Israelul după atentatele din 7 octombrie. Israelul este cel mai important partener al României din afara sferei euroatlantice, deci prin urmare orice contact, orice vizită bilaterală, mai ales o vizită la nivel înalt, la nivel de prim-ministru, iată, ați amintit că premierul este însoțit de ministrul Apărării și de ministrul Afacerilor Externe, de ministrul Economiei, toate acestea sunt importante”, a continuat Ștefan Popescu.

Ce pot face România și Israel pentru a se sprijini reciproc

„România poate susține diplomatic Israelul în cele două organizații în care România are și ea un cuvânt de spus, sigur, nu la nivelul Franței, Germaniei, Marii Britanii, în primul rând, NATO și la nivelul Uniunii Europene, bineînțeles. Poate există o colaborare între structurile de forță ale României și cele ale Israelului”, a declarat Ștefan Popescu.

„Bineînțeles, cred că Israelul poate face foarte multe pentru România, pentru că Israelul este unul dintre partenerii, știm foarte bine, cheie ai Statelor Unite, deci noi, mergând în Israel, consolidăm și parteneriatul cu Statele Unite ale Americii. Ați văzut mâna dată de lobby-ul israelian în dosarul Schengen. Deci, vedeți, este o vizită care poate avea ramificații foarte importante. Comunitățile evreiești sunt foarte influente acolo unde se află”, a continuat analistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”
20:31 - Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)
20:19 - A început „mica recalculare”. Marius Budăi a anunțat ce adeverinţe se iau în calcul. Ce detaliu important mai trebuie să știe pensionarii
20:07 - De unde a luat naștere expresia „ai carte, ai parte”? Foarte puțini români o folosesc în mod corect