Ștefan Popescu, despre declarația lui Donald Trump privind apărarea Europei: Spune mai mult despre stilul lui. Trump nu a făcut decât să îl continue pe Barack Obama (VIDEO)
Ștefan Popescu, analist de politică externă, a comentat presupusa poziționare a lui Donald Trump privind apărarea Europei, joi, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și s-a arătat de părere că declarația este ilustrativă mai mult pentru „stilul” fostului președinte american, având în vedere că în realitate el nu a făcut decât să îl continue pe Barack Obama „din punctul de vedere al poziționării față de cum se raportează europenii la Organizația Tratatului Nord-Atlantic”.
Ștefan Popescu, despre poziționarea lui Donald Trump în privința NATO și a Europei
Întrebat despre presupusele afirmații ale fostului președinte american, analistul român a explicat: „Spune mai mult despre stilul acestuia, pentru că Trump, din punctul de vedere al poziționării față de cum se raportează europenii la Organizația Tratatului Nord-Atlantic, nu a făcut decât să îl continue pe Barack Obama. Adică Barack Obama reproșa europenilor faptul că nu finanțează suficient apărarea, propria apărare, și este adevărat. Vedem ce se întâmplă cu capacitatea europenilor de a susține Ucraina”.
„A fost nevoie de intervenția Statelor Unite ale Americii pentru a-i așeza pe europeni la aceeași masă, într-un front unit. A fost nevoie de asistența masivă a industriei și a stocurilor americane de armament pentru ca Ucraina să reziste. Pentru că europenii, după sfârșitul Războiului Rece, s-au culcat pe laurii victoriei, au crezut că istoria a ajuns la sfârșit, că nu se va mai putea întâmpla absolut nimic pe contientul european, și și-au redus atât organismele militare, dar și-au subdimensionat liniile de producție a muniției și echipamentelor militare”, a adăugat Ștefan Popescu.
Ștefan Popescu: Obama avea un alt stil. Trump a spus-o într-un mod foarte brutal
„Dacă Barack Obama, care era un om educat și avea un alt stil, o spunea într-un mod mult mai diplomatic, Donald Trump, care este un președinte cu un temperament diferit, o spunea într-un mod foarte brutal, dar chestiunea rămâne, faptul că europenii continuă, deși a existat o conștientizare acum, pe fondul războiului din Ucraina, că trebuie făcut ceva…”, a explicat Ștefan Popescu.
„Ați văzut, nu întâmplător Germania, care subfinanța pe decenii industria de apărare, dincolo de faptul că au făcut-o deliberat nemții ca urmare a traumatismului din cel de-Al Doilea Război Mondial, folosind economia, deci alte pârghii de influență externă și de asigurare a securității lor, politica europeană, bineînțeles, au anunțat cancelarul Olaf Scholz, alături de creșterea procentului acordat apărării din Produsul Intern Brut, inclusiv o sumă suplimentară imensă, de 100 de miliarde de dolari, pentru ca Germania să aibă capacitatea militară minimă”, a continuat el.