Analistul de politică externă Ștefan Popescu a comentat decizia SUA de a aduce noi arme nucleare în Europa, luni, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și s-a arătat de părere că demersul arată „o înrăutățire a relațiilor” cu Rusia și China.
Întrebat cum să vedem inițiativa americană, analistul român a explicat: „O înrăutățire a relațiilor între Rusia și, pe de altă parte, și China și Statele Unite ale Americii. Aceste arme de care se discută, ele au mai fost în Marea Britanie până în 2008. Este vorba de a fi înmagazinate acolo – sigur, înmagazinate în caz de nevoie. Este mai mult un angajament politic. Marea Britanie ocupă un loc-cheie în planurile de descurajare ale Organizației Tratatului Nord-Atlantic în zona Mării Baltice, Marea Nordului”.
„Pe de altă parte, Marea Britanie este și un actor-cheie al Alianței Indo-Pacifice Statele Unite – Marea Britanie și Australia, care a fost constituită pentru a da un semnal Chinei. Nu trebuie să ne îngrijoreze, pentru că armele nucleare, acestea, sunt tactice, dar armele nucleare, chiar și cele tactice, nu se folosesc, sunt mai mult un semnal de descurajare a adversarilor”, a adăugat Ștefan Popescu.
„Ați văzut că și Rusia a decis mutarea în Belarus a unor arme nucleare tactice. Există arme nucleare tactice ale Statelor Unite ale Americii desfășurate în Germania, în Italia, în Turcia, dar ele sunt destinate, repet, fac parte din panoplia de descurajare, și nu de folosire – chiar dacă, vedeți, armele nucleare sunt prezente în retorica rusă, în special, și, bineînțeles, și a statelor occidentale atunci când amintesc că noi suntem puteri nucleare, deci, atenție, să nu ne jucăm cu focul, să menținem conflictele dintre noi în anumiți parametri strategici”, a mai declarat Ștefan Popescu.