Ștefan Popescu, analist de politică externă, a comentat situația din Transnistria, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Alex Vlădescu, și s-a arătat de părere că o eventuală alipire a regiunii separatiste la Federația Rusă ar avea efecte „dezastruoase pentru parcursul european și euroatlantic al Republicii Moldova”.
Întrebat care ar fi efectele alipirii, analistul a explicat: „Efectele ar fi dezastruoase pentru parcursul european și euroatlantic al Republicii Moldova. Din fericire, nu suntem încă acolo și cred că aceste semnale venite din Transnistria au legătură și cu preluarea inițiativei de către forțele ruse pe imensul front, lung de 1.000 de kilometri, din Ucraina. Unul din scenariile pe care ei și le doresc este crearea unui coridor terestru între zonele de ocupație rusă din Ucraina și Transnistria. Atunci nu ar mai fi nevoie nici de o anexare, pentru că de facto ar exista un control al acestui teritoriu de către Federația Rusă”.
„Pe de altă parte, aceste semnale au legătură și cu iritarea autorităților autoproclamate de la Tiraspol pentru acest parcurs european și euroatlantic tot mai accentuat al Chișinăului și, bineînțeles, caută modalități de a face presiune asupra Chișinăului, asupra Maiei Sandu, de a face un pas înapoi, de a nu mai continua cu atâta determinare în relația cu statele Uniunii Europene și ale Organizației Tratatului Nord-Atlantic”, a adăugat Ștefan Popescu.
Întrebat care ar trebui să fie răspunsul Republicii Moldova, Ștefan Popescu a spus: „Este foarte dificil. Republica Moldova este o țară mică, o țară cu resurse limitate, ea are nevoie de asistența occidentală, de asistența noastră, și iată de ce este foarte importantă asistența reală și robustă pentru Ucraina astfel încât aceasta să rămână stăpână la Odesa și la Gurile Dunării”.
„Este absolut esențial pentru Moldova, dar și pentru Organizația Tratatului Nord-Atlantic și România să se împiedice un asemenea scenariu negru, dacă îmi permiteți acest cuvânt, în care Rusia ar putea să înainteze spre vest și să nege Ucrainei orice acces la Marea Neagră, căpătând astfel frontieră terestră directă cu Republica Moldova”, a subliniat Ștefan Popescu.