Steagul nord-coreean provoacă teamă soldaților ucraineni epuizați din prima linie

Steagul nord-coreean provoacă teamă soldaților ucraineni epuizați din prima linie
Foto. Hepta - DPA Images

Steagul roșu-albastru cu cinci colțuri al Coreei de Nord nu e ceva ce se vede în mod comun în mijlocul craterelor de obuze și a tranșeelor ​​din estul Ucrainei, dar o imagine a acestuia fluturând alături de tricolorul rusesc a stârnit frica în inimile ucrainenilor, după luni de lupte foarte grele.

Coreea de Nord pare să fi trimis soldați nu doar în Rusia

Se presupune că făcută în apropierea orașului asediat Pokrovsk, singura fotografie neclară ar putea indica faptul că soldații și civilii ucraineni din zonă sunt pe cale să se confrunte cu un atac al unor mii de trupe dintr-unul dintre cele mai ciudate colțuri ale lumii, potrivit Telegraph.

Pe tot parcursul războiului, Coreea de Nord a fost un aliat ferm al Rusiei, trimițând bani pentru arme, furnizând obuze de artilerie și semnând în iunie un acord de apărare reciprocă care prevedea că ambele țări se vor ajuta reciproc să respingă agresiunea externă.

Pe parcursul săptămânii trecute, Coreea de Nord pare să fi trimis soldați nu numai în Rusia, ceea ce Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a confirmat miercuri, ci, chiar și pe linia frontului ucrainean.

Un oficial militar care luptă lângă Pokrovsk a declarat pentru The Telegraph că brigada sa a văzut oameni care păreau a fi asiatici și că erau „foarte mulți” soldați de partea rusă.

„Este imposibil să-i identifici sau să confirmi câți sunt. Au strâns rezerve și acum forțează foarte tare spre Selidovo”, un oraș din regiunea Pokrovsk.

„Ei [partea rusă] au atârnat un steag cu care ar putea răspândi dezinformare pentru a escalada situația”, a adăugat el.

Trupele ucrainene ar putea avea de-a face acum cu soldații nord-coreeni în prima linie, dacă ceea ce scrie în rapoarte e adevărat

Oficialul militar nu este singurul care a auzit că Coreea de Nord ar fi putut invada Ucraina. Un soldat de pe frontul Pokrovsk cu numele de cod „Peceneg” a declarat pentru The Telegraph: „Avem un grup de „lucru” într-una dintre aplicațiile de mesagerie [aplicații operate de armata ucraineană] care primește tot felul de informații”.

Recent, a sosit un mesaj Telegram de la armata ucraineană care arată însemnele distinctive ale forțelor nord-coreene. Peceneg a împărtășit mesajul cu The Telegraph, iar în imagini apăreau de la soldații obișnuiți până la comandanții militari de rang înalt. Pecheneg a adăugat: „Nu există o confirmare directă. Dar suntem pregătiți pentru asta.”

Kievul nu a confirmat încă că soldații nord-coreeni ar putea fi în Ucraina, iar Peceneg și-a exprimat scepticismul cu privire la imaginea steagului.

Într-o piață aglomerată din Izyum din regiunea Harkov, un soldat care a fost anterior la Pokrovsk a spus că el crede că soldații nord-coreeni au invadat Ucraina săptămâna trecută, dar că informația „ar fi fost secretă”.

Un oficial al pompierilor ucrainean a spus că a văzut știrile despre soldații nord-coreeni din Ucraina doar pe rețele, dar că a crezut-o.
În timp ce Ucraina spune că nu știe sigur, SUA a confirmat că 3.000 de soldați nord-coreeni se află în Rusia în acest moment și că numărul lor se așteaptă să crească la 10.000 până în decembrie.

Nu se știe cum pot soldații din Coreea de Nord să ajute Rusia să obțină victoria. Ei nu sunt testați în luptă, deoarece ultima dată când Coreea de Nord a fost implicată direct într-o luptă la scară largă a fost în timpul Războiului Coreean, care s-a încheiat în urmă cu 71 de ani.

Dr Edward Howell, un expert în Coreea de Nord la Universitatea Oxford, a declarat pentru The Telegraph: „Chiar dacă soldații nord-coreeni vor deveni simplă carne de tun și apreciați, de Rusia, pentru cantitatea lor, implicarea lor nu numai că ajută Rusia dar arată clar că această coaliție anti-occidentală nu va dispărea prea curând.”

În Pokrovsk, locuitorii se pregătesc deja pentru posibilitatea ca soldații să lupte pe străzile lor. Înainte de război, orașul avea 80.000 de locuitori, iar Pokrovsk se află în centrul multor linii de cale ferată și rutieră pentru întregul Donbas.

Puțini au rămas, iar străzile sunt în mare parte pustii, cu excepția câtorva bătrâni care se plimbă pe străzi sau merg cu bicicleta și soldaților ucraineni care trec pe acolo.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`